Een goede filtering is daarom noodzakelijk om deze vervuiling uit het water te halen. Een filter houdt bovendien het water voortdurend in beweging. Dit komt de uitwisseling van verse zuurstof en de door de vissen uitgeademde CO2 ten goede. Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden.
Als je dagelijks wat minder voeding geeft dan kan je om de 2 dagen wat water verversen. Als je dit aanhoudt kan je zeker 1 week verder doen.
Om uw aquariumwater in balans en uw aquarium schoon te houden, heeft u een aquariumfilter nodig. Veel mensen kiezen ervoor een aquarium filter extern aan de buitenkant van de bak te gebruiken omdat u er zowat niets van ziet in het aquarium.
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Veel Waterpest, Hoornblad, Cabomba en weinig vissen. Dan kan het best zonder filter.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Een typisch symptoom hiervan zijn vissen die aan het wateroppervlak voortdurend naar lucht happen.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen.Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen.
Je kan guppy's perfect tijdelijk houden zonder filter en verwarming hoor. Zet ze op kamertemperatuur en dat is voldoende. Wel zou ik veel water verversen en de planten kan je er ook in doen.
Met een luchtpomp en bruissteentje kan extra zuurstof in het aquarium worden gebracht. Andere methodes zijn om het wateroppervlak meer in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door de uitstroom van het filter anders te richten of iets boven het water uit te laten komen.
Vijvervissen zijn dieren die visvoer eten en dus ook uitwerpselen produceren. Daarom is het van belang vooral niet te veel vissen in je vijver te plaatsen. Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Wist je dat een ronde vissenkom niet goed is voor een. goudvis? Zo kunnen ze niet ver genoeg zwemmen, het. water wordt snel te warm of te koud, ook wordt het.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Tip 2: Pas de watertemperatuur aan op je garnalen
Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden. In een te koud aquarium zullen de garnalen zich niet vermeerderen.
Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (80 euro). Maar een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken (250 euro).
Je zult je vissen niet snel te weinig voederen. Geef ze regelmatig te eten, dat wil zeggen twee tot drie keer per dag, maar telkens heel kleine porties, zodat het voer binnen tien seconden verdwenen is. Vlokkenvoer mag niet zinken! Zinkend voer zoals granulaat of diepvriesvoer mag de bodem in feite niet raken.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Je herkent een zieke vis aan samengeknepen vinnen of aan witte puntjes op de vis. Je vissen gaan dood, dit kan komen door ziektes. Parasieten, bacteriën en virussen kunnen erge gevolgen hebben voor de vis en deze kan uiteindelijk daaraan doodgaan.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.