Je moet een zilveren lepel bij de mosselen in de pan leggen. Fabel. Vroeger werd beweerd dat de lepel zwart zou verkleuren als er een slikmossel in de pan zat – dat is een mossel die helemaal gevuld is met zand.
Maar wanneer je ze onder de koude kraan houdt, zouden ze moeten sluiten. Soms duurt dat eventjes. Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Mosselen zitten vastgehecht op stenen of schelpen met behulp van sterke draden; de 'baard' van de mossel. Het is voor mensen en dieren een heel karwei om een mossel los te peuteren van een steen. De draden zorgen er ook voor dat de mossel niet wegspoelt als er een grote golf langskomt.
Andere weekdieren, zoals de mossel en de slak, hebben een heel klein brein. 'Als je al van een brein kan spreken.
Er is relatief veel zekerheid dat vissen pijn kunnen voelen; bij schaaldieren zoals kreeften is dit in mindere mate het geval. Vooral bij weekdieren zoals mosselen is er onzekerheid over hun pijnervaring – met uitzondering van koppotigen zoals octopussen.
Mosselen zetten algen om in organisch materiaal dat weer als voedingsstof dient voor andere organismen.Dan scheiden ze zogenaamd pseudopoep. Met deze poep vormen alle mosselen samen een slikachtig leefgebied waarin veel schelpdieren, zeeduizendpoten en kokerwormen kunnen leven.
Het hart zuigt het zuurstofrijke bloed uit de kieuwen op en vervoert het via slagaders naar de lichaamsholte. Via aders komt het bloed terug bij de kieuwen, hier wordt kooldioxide afgegeven.
Sommige mosselen hebben mogelijk een zogenaamde "baard" die uitsteekt bij het scharnier van de schelp. Deze vezelige draad, ook wel byssal of byssus genoemd , is niet schadelijk om te eten, maar kan wel taai zijn. U kunt een mossel ontbaarden door de byssal met uw duim en wijsvinger vast te pakken voordat u deze naar de punt van de mossel trekt.
De meeste mosselen die op de markt komen zijn zo'n 2 tot 3 jaar oud.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Op de tong staan 120 rijen van elk 16 gebogen tanden, die ongeveer een tiende millimeter lang zijn. Door het vele geschraap over stenige ondergrond slijten de tanden.
Jawel, een mossel kan 'horen'. In een experimentele setting blijken mossels hun kleppen half te sluiten in reactie op geluidspulsen. Veldexperimenten zijn nodig om vast te stellen of mosselen hinder ondervinden als ze het lawaai van bijvoorbeeld passerende schepen om de oren krijgen.
Uit het mosselpannetje of gebakken. Heerlijk. Maar dan, een half uur na het eten komt het: je begint te zweten, wordt misselijk en moet overgeven. Drie dagen lang voel je je ontzettend beroerd – dat was dus een 'verkeerde' mossel.
Mosselschelpen / oesterschelpen
Mossel-, oesterschelpen en beenderen zijn niet composteerbaar en kunnen het proces negatief beïnvloeden. Bovendien kunnen vooral mosselschelpen scherpe stukjes opleveren waardoor de compost minder veilig wordt in gebruik. Ze horen thuis bij het restafval.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Schrob elke mossel afzonderlijk en probeer zoveel mogelijk van de draderige stukjes die aan de buitenkant kleven te verwijderen. Kijk naar de scheur waar de twee schelpen elkaar raken en je ziet een klein 'label' van wat lijkt op draden van bruin zeewier. Dit is de "baard" van de mossel (ook bekend als de Byssusdraad, voor de biologen onder ons) .
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Trek de baard in één snelle beweging naar beneden en weg met uw duim en wijsvinger richting het scharnier of de onderkant van de schelp, en verwijder de baard in één beweging . Een mes is vaak handig om de baard weg te schrapen, maar we willen snel zijn, dus uw handen gebruiken werkt prima.
Het voedsel wordt verteerd door de maag/spijsverteringsklier en gaat dan verder naar de darmen. Uiteindelijk wordt het vlak bij de uitgang (uitademings) sifon gedumpt, waar het wordt weggespoeld. De zoetwatermossel heeft één voet, die enigszins de vorm heeft van een bijl.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
De mossel (Mytilidae) is een levend tweekleppig weekdier dat leeft in de zee. Weekdieren zijn een groep dieren die geen botten of beenderen hebben. De meeste weekdieren leven in het water, waarvan het grootste deel in de zee. Een klein deel van deze weekdieren zoals sommige slakken leven op het land.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen. Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel.