Ballonvaren is volkomen veilig. In vergelijking met andere luchtsporten is het de veiligste sport uit de luchtvaart. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan rechtop blijven staan of kantellen bij de landing.
Een passagier werd tijdens een harde landing uit de mand van de luchtballon geslingerd. De man overleefde het niet. Sinds 2008 zijn er twaalf dodelijke ongelukken geweest met luchtballonnen in de VS.
Veel mensen vragen het zich af kan je hoogtevrees hebben in een luchtballon? Het antwoord is nee, je kan geen hoogtevrees hebben tijdens een ballonvaart.
Omdat de dragende kracht in de top zit, heeft een gat in de ballon ergens onderin geen invloed op de luchtwaardigheid van de ballon. Anders is het natuurlijk met een gat hoog boven in de ballon want dan kan de hete lucht daardoor ontsnappen. Wegstromen van hete lucht vermindert uiteraard de draagkracht.
Het is niet kouder of warmer in de lucht dan op de grond. Als je een ballonvlucht maakt met C-Air ballonvaart dan heb je geen extra kledij nodig tijdens de ballonvaart. De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond.
De reden hiervoor is dat wij iedereen mee kunnen nemen in de ballon, ongeacht de leeftijd, zolang de gezondheid het toelaat. Zo hebben wij al vaak mensen van boven de 90 jaar en mensen die slecht ter been waren mogen meenemen. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben wij een speciaal arrangement.
Ballonvaarten vinden plaats in de vroege ochtend of begin van de avond omdat de lucht dan het meest stabiel is. Ballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst / zonsondergang is daarvoor het meest geschikt.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Bij BAS Ballonvaarten hebben we 11 heteluchtballonnen, deze variëren van 2 t/m 24 personen. Het aantal mensen dat mee gaat per ballonvaart is afhankelijk van het animo, gemiddeld varen er 10 personen per ballonvaart mee.
Drijven op de atmosfeer
Dat een luchtballon opstijgt, heeft te maken met het verschil van de dichtheid van de lucht in de ballon en de dichtheid van de lucht eromheen (de atmosfeer). Met de dichtheid van een stof wordt het gewicht ervan per volume-eenheid bedoeld; het aantal kilogram stof per kubieke meter.
Een van onze meest voorkomende vragen is: hoelang duurt een ballonvaart. Het ballonvaren duurt ongeveer één uur, gevolgd door een drink. Na ongeveer één uur ballonvaren, bekijkt de ballonvaarder waar het mogelijk is om te landen. De totale ervaring duurt ongeveer een drietal uur.
Haal een zelfhulpboek over omgaan met hoogtevrees in de bib. Geef zo weinig mogelijk toe aan je angsten en ga angstaanjagende situaties niet uit de weg. Ga de confrontatie aan en besef dat paniek ook terug overgaat. Doe dat wel geleidelijk.
Door de lucht te laten afkoelen, daalt de ballon. De bestuurder van een luchtballon heet een ballonvaarder. Hij regelt met de brander het stijgen en dalen. Hij kan de ballon niet echt besturen: de wind bepaalt de richting.
De luchtballon neerleggen op het veld
Een aantal passagiers kunnen ervoor kiezen om dan al in de mand te gaan zitten, maar de meeste passagiers zullen pas instappen als de mand rechtop staat. Vervolgens wordt de luchtballon opgeblazen, zodat deze klaar is voor vertrek.
Luchtballonnen zijn niet te sturen. Soms vaart een ballon maar een relatief korte afstand en soms zelfs wel 30 kilometer. Hoe ver je komt hangt onder andere af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de ballon bereikt.
Als de lucht warm genoeg is, stijgt de ballon op. Zolang de lucht in de ballon warm genoeg is, kan hij blijven zweven. Maar als de lucht afkoelt, zal de ballon naar beneden gaan. Dan kan je weer landen.
Toch is deze vraag niet met een antwoord te beantwoorden, deze varieert namelijk van 25.000 - 110.000 euro. Dit is een nogal brede range die wel snel beantwoord kan worden; de kleinste luchtballon geschikt voor een piloot en 1 passagier is leverbaar vanaf 25.000 euro.
Een luchtballon mag wettelijk overal landen, omdat die afhankelijk is van de wind. De ballonvaarder heeft ook het recht de ballon zelfstandig van het erf te halen. Vaak weten de ballonvaarders bij welke landeigenaren een landing gevoelig ligt en bij wie het meestal geen enkel probleem is.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Met grote ventilatoren wordt lucht in de luchtballon geblazen. Een gasbrander verwarmt vervolgens de lucht in de ballon. De ballon bevat dan na een tijdje warme lucht. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt de ballon op.
Om een ballonvaart te kunnen maken moet de weersituatie aan de volgende voorwaarden voldoen: Windsnelheid aan de grond minder dan 18 km/h. Wind op 500 ft (= 150 meter) minder dan 45 km/h. Zicht meer dan 1500 meter.
Rustige atmosfeer en goed zicht
Zo mag het niet harder dan ongeveer windkracht 3 waaien. De ballonnen zijn vaak te zien in de vroege ochtend en twee uur voor zonsondergang omdat de atmosfeer dan rustig is. Verder is belangrijk dat het zicht goed is, zowel horizontaal als naar beneden.
Ballonvaarten in de avond en ochtend zijn veiliger
Hoe meer kans de zon ziet om het aardoppervlak te verwarmen, hoe meer warme lucht. Boven een vochtige bosgrond heb je dus minder thermiek dan boven een stad waar de hele dag de zon op staat te branden. De warme lucht die opstijgt, koelt ook vanzelf weer af.