Fotopapier is beschikbaar in verschillende diktes van 160 tot 300 g/m². De dikte zorgt ervoor dat het papier niet gaat krullen. Daarnaast heeft het een ultraglossy, glanzende of matte coating om inkt beter in te sluiten. Hierdoor krijgen foto's een mooie kleurweergave, diepe contrasten en kristalheldere lijnen.
Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m2). Gewoon kantoorpapier weegt tussen 70 en 80 g/m2; voor fotopapier is een gewicht van 200 tot 300 g/m2 normaal.
135g. Papier met een grammage van 135g is dun en licht, maar toch bijna de helft dikker dan standaard printerpapier. Omwille van deze eigenschappen wordt er vaak gekozen voor 135g papier. Het is namelijk perfect voor strooimateriaal, zoals bijvoorbeeld flyers of folders.
Het A4-formaat is 210 bij 297 mm, oftewel 21 bij 29,7 cm. Dit is precies de helft van het A3-formaat. Het A4-formaat in pixels is 2480 bij 3508 px.
De dikte van papier wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter (grams). Hoe zwaarder het papier, hoe dikker en dus steviger. Veelal ligt het tussen 80 gram en 300 grams. Waarbij dit laatste al meer naar karton toegaat.
Voor de meeste printers is 220 gram wel het maximum, maar het meest verkochte kopieerpapier is 80 gram. Dit wordt door de meeste printers goed opgenomen en valt perfect in de standaard instellingen van je printer. Je komt steeds vaker 70 of 75 gram papier tegen.
Wanneer men spreekt van 90-grams papier, dan weegt 1 m² van dat papier 90 gram. Hoe zwaarder het papier hoe dikker en steviger. Een verkeerde keuze kan je stijlvolle boek reduceren tot een 'vodje' papier.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
Bijna alle foto's die worden afgedrukt in de winkel hebben het formaat van 10×15 of 13×18 centimeter. Deze gangbare afmetingen zie je dan ook vaak terug in de 'ouderwetse' fotoboeken. Je kunt het fotopapier ook zelf kopen en thuis afdrukken.
Glossy: De standaard in glanzend papier. Voor de meeste printers is dit het ideale fotopapier. Een lange levensduur en scherpe kwaliteit zorgt ervoor dat dit papier perfect is voor het gebruik van bijvoorbeeld foto's die ingelijst worden.
Fotopapier 10X15CM (4X6 Inch) - 250g/m2 - 50 Sheets Photo Paper.
Bij een standaard leesboek wordt meestal gekozen voor 100 grams papier. Het gramgewicht van papier geeft aan hoeveel één vel per vierkante meter weegt. 80 grams komt overeen met standaarddikte printpapier.
Een voorbeeld: ons enkelzijdig gestreken Sulfaatkarton heeft een dikte van 465 micrometer en een gewicht van 350 grams (gr/m2). Deze papiersoort heeft dus een opdikking van (465/350=) 1,3.
Als we bijvoorbeeld spreken over 200 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 200 gram weegt, maar dan wel per vierkante meter berekend. Voor de fotoboeken worden andere papierdiktes gebruikt in vergelijking met agenda's of visitekaartjes. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende papierdiktes per product.
Hoe dik is normaal printpapier? Standaard A4 printpapier heeft een dikte van 80 g/m².
170 grams papier is 2 x zo dik als printpapier en de sterkte van deze flyer maakt het voor een groot deel ongevoelig voor kreukels, wat de flyer een professionele uitstraling geeft!
De meest gangbare papierdikte voor flyers is 170grams papier. Wanneer je iets dikker papier wilt gebruiken kan dit natuurlijk ook. Kies dan uit 175, 250 of 300grams papier. Papier van 90 of 135 grams kun je ook gebruiken, dit geeft door het dunne papier wel een goedkopere uitstraling.
G/m² (gram per m²) is de standaard term om te bepalen hoe dik & zwaar papier is. Kies je voor een 300 g/m². wordt hiermee bedoelt dat 1m2 300 gram weegt, een A4 vel op deze dikte weegt dan 18.71 gram. Door te spelen met een dik of dun papier en papiersoort kun je het document een geheel eigen touch geven.
Hoe lichter het papier, hoe dunner het papier. Hoe zwaarder het papier, hoe dikker het papier. Dikker papier is stevig en wordt vaak gebruik voor het printen van kaarten en omslagen van boeken. Het dunnere papier wordt vaak gebruikt voor het drukken van losse prints, flyers en binnenwerken van boeken.