Een witte aanslag op de tong. Dit kan horen bij veel verschillende aandoeningen. Het wordt ook wel een wit beslag genoemd. Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water. Als dit niet werkt, schrijft uw arts soms ureum-oplossing voor. Ureum verweekt het buitenste laagje van de uitsteeksels op de tong. U kunt de aanslag er dan makkelijker afschrapen of afborstelen met een tandenborstel.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Vervang je tandenborstel elke 3 maanden. Hiermee schraap je de aanslag op je tong weg. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Oxyfresh bestaat uit een zeer effectieve formule bestaande uit zinklactaat en actieve zuurstof. Vooral deze combinatie is bijzonder krachtig tegen aanslag op de tong en bewezen effectief. Tevens bestaat OxyFresh uit essential oils die ervoor zorgen dat de speekselklieren worden getriggerd.
Eet friszure producten
Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Remedies en behandelingen voor een droge mond
Neem tijdens maaltijden iets te drinken, zoals water. Drink water voor, tijdens en na de maaltijd. Kauw op suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije snoepjes om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Vermijd roken en het drinken van alcohol.
De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Tongbeslag ontstaat tussen de papillae filiformes, vooral op het dorsale deel van de tongrug. Het bestaat uit dode epitheelcellen, bacteriën en stoffen uit bloed, speeksel, secreet van de sulcus gingivalis en secreet van de nasofarynx.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.
In de strijd tegen een onaangename brandende tong en mond, ongeacht de directe oorzaak, is het van belang om te beginnen met het verbeteren van de mondhygiëne. Poets je tanden tweemaal per dag met een tandenborstel met zachte borstelharen en gebruik een fluoride tandpasta.