De meeste honden worden gelukkig niet snel door een wesp gestoken. Toch is het belangrijk dat u uw hond in de gaten houdt als het om wespen gaat. Een steek in de bek of in het gezicht kan vervelende klachten geven. Reageert uw hond allergisch op wespensteken, dan moet u extra goed opletten.
Wanneer uw hond of kat wordt gestoken door een wesp of bij dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen zijn vervelend, maar trekken vanzelf weer weg. Om de pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de huid koelen.
Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen. Bovendien kun je speciale zalven op de steken smeren, deze verlichten ook het ongemak.
Let op want honden happen vaak naar wespen, bijen en hoornaars. Het komt dan ook regelmatig voor dat een hond in zijn bek wordt gestoken. In dit geval moet je direct een dierenarts waarschuwen. Door zwelling van de slijmvliezen of de tong kan de hond stikken.
Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond. Als hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist.
Net als bij de mens, heeft een hond die door een wesp is gestoken pijn en wordt het gebied rondom de steek dikker. Het koelen van de plek kan de pijn verminderen en de zwelling kleiner maken.
Je kunt de plek wat koelen met een 'ice pack' om de pijn en zwelling tegen te gaan. Ook azijn, zalf met menthol of Calendula crème kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen.
Een lokale zwelling van de steek kan zo'n 10 centimeter groot worden en tot 12 uur lang aanhouden. Heb je er langer last van? Raadpleeg dan je huisarts. Koel de steek met water of een ice pack.
Een hond of kat kan, net zoals wij, gestoken worden door een mug, muskiet of vlieg. Zo'n muggen- of muskietenbeet heeft vaak weinig gevolgen, maar de mug en muskiet zuigen ook bloed.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Hoe lang duurt zwelling na een bijensteek? Zwelling door een bijensteek kan enkele uren tot dagen aanhouden. Je kunt dus lange tijd rondlopen met een pijnlijke, dikke plek. Zolang de zwelling lokaal is (dat betekent: rond de plek van de steek) hoef je je geen zorgen te maken.
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
Meestal verdwijnt de pijn en zwelling binnen enkele uren na de steek, daarna kan het nog wel jeuken. Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken, maar ze ervaren geen levensbedreigende symptomen. Zij ervaren meestal extreme roodheid, zwelling en jeuk die minimaal twee tot drie dagen aanblijft.
Vaak zal er enkel een jeukende, rode, gezwollen plek ontstaan, maar sommige honden kunnen ook allergisch reageren op deze steek en dan kan het gevaarlijk worden. De plek waarin is gestoken, vaak de kop, zwelt dan overmatig op. De neus en oogleden verdikken en worden soms ook rood.
Een hotspot is een lokale huidontsteking die door de hond zelf wordt veroorzaakt. Hotspots kunnen in een paar uur ontstaan en bijten vaak agressief om zich heen. De hond veroorzaakt een hotspot door overmatige vachtverzorging in de vorm van likken, krabben of bijten. Dit wordt meestal veroorzaakt door jeuk.
Het risico is beperkt, omdat er in elke mierenlokdoos slechts een kleine hoeveelheid insecticide zit. Er kunnen bij honden tekens van lokale irritatie optreden zoals speekselvloed en weigering om te eten. De klachten kunnen een gevolg zijn van mierenbeten. Deze symptomen behoeven geen enkele behandeling.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Steken van bijen, hommels en wespen op het lichaam kunnen pijnlijk zijn, maar zijn in de regel niet gevaarlijk voor de hond. Als de angel er nog in zit, moet deze met een pincet verwijderd worden. IJsblokjes die in een doek gewikkeld zijn, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.
Uit onderzoek blijkt dat Tedax® maar liefst 24 uur bescherming geeft tegen vliegen en (tropische) muggen. Bijkomend voordeel is dat het middel niet alleen geschikt is voor paarden, maar ook voor mensen en honden. Tedax werkt zelfs effectief tegen teken bij honden gedurende 4 uur na het opbrengen.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten. De symptomen en de reacties van het lichaam op de hoornaar steek verschilt per persoon.
Ongeveer 5 procent van de bevolking is ernstig allergisch voor bijen- of wespensteken. Voor hen kan een toevallige ontmoeting met deze insecten een dodelijke afloop hebben.
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.
Een dode wesp zal zelf niet meer actief steken. Door een menselijke handeling (bv. toevallig blootvoets op een wespenangel trappen, of een dode wesp onhandig vast nemen) kan de angel toch in onze huid terecht komen. Dit is op zich al pijnlijk.