Sluierstaarten hebben snel last van te veel lucht in hun zwemblaas. Dit kan veroorzaakt worden door lucht happen tijdens het eten van drijvend voer, of door een luchtpompje dat belletjes aan het wateroppervlak veroorzaakt.
Sluierstaart goudvis hapt naar lucht
Er zit te weinig zuurstof in het water.
"Als een vis naar adem hapt, betekent dat dat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt en dat boven water wil aanvullen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Om ervoor te zorgen dat jouw vissen genoeg zuurstof krijgen, kun je een aquarium luchtsteen in het verblijf plaatsen. een luchtsteen in het aquarium brengt bubbeltjes lucht in het water. Deze bubbeltjes bevatten zuurstof waardoor het water bewoonbaar blijft voor jouw vissen.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
De Söchting Oxydator is een krachtig hulpmiddel om het zuurstofniveau in jouw aquarium te verhogen en een gezonde omgeving te creëren voor vissen en andere aquarium bewoners. Met name in de zomer wanneer de watertemperatuur stijgt is er veel minder zuurstof in het water beschikbaar!
Angst en pijn
Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress. Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Sluierstaarten houden van water op kamertemperatuur. Houd het water daarom tussen de 15 en 24 graden. Sluierstaarten zijn niet winterhard en zijn daardoor minder geschikt voor een vijver. In koud water zullen ze minder actief zijn en komt het water onder de 16 graden, dan kun je ze beter naar binnen halen.
Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig. Het zou ook kunnen dat hij net heel dicht onder de oppervlakte blijft hangen, of verkleurt. Die verkleuring kan wijzen op stress.
Ververs daarom regelmatig, afhankelijk van de gemeten waterkwaliteit. Een richtlijn voor sluierstaarten is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen.
Muggenlarven zijn bijvoorbeeld ook een goed voer voor jonge sluierstaarten. Houd er rekening mee dat je wel 5 tot 6 keer per dag zult moeten voeren om de jongen goed te laten groeien. Rond deze tijd zul je ook dagelijks het water moeten wisselen om de waterkwaliteit goed te houden. Zorg dat je niet te veel voer geeft.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
En ook donkere regenwolken lokken veel vissen naar het open water toe, waar je als sportvisser een grotere kans hebt om ze te vangen. Sommige vissen zien waterdruppels aan voor insecten. Daardoor kan een regenbui ze naar het oppervlak drijven.
Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD).
Toediening van zuurstof (via de neus)
Met een neusbril of neuskatheter komt de zuurstof via de neus binnen. Dit is de meest gebruikelijke manier. Bij sommige mensen geeft dit irritatie van neus, keel of oren. Ook klachten van heesheid, bloedneus of een verstopte neus komen voor.
Zorg voor voldoende wateroppervlak
Een goudvis ademt door het opnemen van zuurstof uit het water, ook geeft hij weer koolzuur aan het water. Dit gebeurt altijd vlakbij het wateroppervlak. Als dat wateroppervlak dus niet groot genoeg is, kan er niet genoeg zuurstof worden geabsorbeerd en koolzuur vrijgegeven.
Karpers laten een 'boertje'
Hij vervolgt: “Daarnaast springen ze om hun zwemblaas snel te kunnen ontluchten via hun slokdarm waarbij ze dus als het ware een boertje laten. De zwemblaas reguleert hoe diep een vis zwemt. Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen.
Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren.
Weinig O2 en weinig CO2 Vis ademt snel. CO2 wordt erg snel afgevoerd uit het bloed.
De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu.
Door waterstofgas en zuurstofgas in de goede volumeverhouding met elkaar te mengen, namelijk 2:1, kun je dit gasmengsel volledig met elkaar laten reageren tot de stof water. Je moet de reactie wel starten, bijvoorbeeld met een vonk. Waterstofgas en zuurstofgas ontstaan bij het ontleden van water.
Om ervoor te zorgen dat jouw vissen genoeg zuurstof krijgen, kun je een aquarium luchtsteen in het verblijf plaatsen. een luchtsteen in het aquarium brengt bubbeltjes lucht in het water.Deze bubbeltjes bevatten zuurstof waardoor het water bewoonbaar blijft voor jouw vissen.