Voor de verschillende soorten water worden verschillende termen en kleuren gehanteerd. Over het algemeen verstaan we onder groen water regenwater. Blauw water is oppervlakte- en grondwater.
Heel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter. Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Krijgt het water een gele of bruine kleur of begint het te stinken? Dan laat je best een vakman komen voor een inspectie. Als je de regenwaterput gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, dan herken je vervuiling als het water bruine randen afzet in de toiletpot.
Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor kwetsbaren, ouderen en baby's. Het komt wel eens voor dat er bruin gekleurd (troebel) water uit de kraan komt in plaats van helder water.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
Maar het kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld als er salmonella in het water komt. Veel vogels dragen de salmonellabacterie bij zich.
nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
Onze zucht naar besparen op water en elektriciteit zorgt ervoor dat je wasmachine een kweekschool van microben wordt. Als je wast op 30° Celsius gaat je was ruiken. Wie met regenwater wast, heeft er nog sneller last van want daar zit nog allerlei vuil in.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
Blauw water is afkomstig van kunstmatige bevloeiing.
Het kan geput worden uit rivieren, meren, grondwater of opgeslagen regenwater. Omdat blauw water ook gebruikt kan worden als drinkwater en in de industrie, of belangrijk kan zijn voor natuurlijke ecosystemen, is het wel kostbaar.
De kleur is afkomstig van de purper-zwavelbacterie, zegt woordvoerder Dirk Timmers van waterschap Hollandse Delta. ,,Die wordt ook wel roodalg genoemd.'' Deze bacterie komt tot bloei door een bepaalde verhouding van stikstofconcentraties in het water, fosfaat en een hoge temperatuur, legt hij uit.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.
Over het algemeen zal je hond niet snel ziek worden van regenwater. Hun immuunsysteem is gewend geraakt aan het drinken en eten van minder hygiënische dingen, en hun maagzuur is sterker waardoor er minder schadelijke bacteriën overleven.
Wil je grondwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dan moet je laten controleren of het water geschikt is als drinkwater. Wie geen toegang heeft tot het leidingwater in Vlaanderen, kan een gratis wateranalyse aanvragen bij de VMM.
Het zwembad vullen met regenwater is de beste optie. Maar je moet met een paar zaken rekening houden. Regenwater is te zacht en heeft een te lage alkaliniteit. Met behulp van BSI Alkalinity UP kan je de alkaliniteit van het water op punt brengen.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Regenwater kun je heel gemakkelijk opvangen en hergebruiken, zowel particulier als bedrijfsmatig. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt het gebruiken voor het spoelen van de toilet, voor de wasmachine, de tuin, de schoonmaak en zelfs om er lekker mee te douchen.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.