De vijf warmste Europese landen in de zomer: Griekenland (26,8°C) Malta (26,7°C) Montenegro (25,6°C)
klimaat van Nerja en het naastgelegen Torrox is officieel het beste van Europa vanwege het bijzondere micro-klimaat. Dit komt doordat de achterliggende bergen zorgen voor een nivellerende invloed op de temperatuur, in zowel de winter als in de zomer.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
De Consumentenbond dook de klimaatgrafieken in en concludeerde dat het Portugese Praia de Rocha in de Algarve de plek is met de meeste zonuren per jaar in Europa.
Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd.
De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten.
Zo zijn de tot Spanje behorende Canarische eilanden een ideale bestemming als je in januari naar de zon wilt. Laad in aangename temperaturen van rond de 20 graden je batterij op en ontdek op je gemak idyllische dorpen en overweldigende natuur op bijvoorbeeld Lanzarote of Gran Canaria.
Gambia – Afrika
Het is in Gambia in februari gemiddeld zo'n 21 graden maar er worden ook regelmatig pieken boven de 30 graden behaald in februari waar je dan wel van moet houden. In Gambia heb je strand en winterzon op ongeveer 6 uur vliegen.
Lonely Planet riep Noorwegen al eens uit tot mooiste land ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit Scandinavische land barst van de fantastische landschappen en is daarom één van de mooiste plekken van Europa.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Kaapstad - Zuid-Afrika. De laatste droomstad waar je wilt wonen omdat de zon er altijd schijnt is Kaapstad. Is het bij ons zomer, dan is het hier winter maar winter in Kaapstad betekent dat er nog steeds zon is en het niet kouder wordt dan 15 graden.
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
De meest bekende en meest zonnige plaatsen van Spanje zijn te vinden op de Canarische Eilanden, de Costa del Sol, de Costa de Almería, de Costa Cálida en aan de Costa Blanca. Hier liggen kleine paradijzen die over het algemeen het hele jaar mooi weer hebben en de regen als iets bijzonders gezien kan worden.
De Canarische Eilanden zijn altijd een goed idee, zeker voor een zonvakantie in maart. Kies voor Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote of Fuerteventura. Temperatuur in maart: 22 °C.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
2020 was samen met 2014 het warmste jaar in de meetreeks. De gemiddelde temperatuur was 11,7 °C. 2018 staat met 11,3 graden op de tweede plaats. De jaren 2006, 2007 en 2019 staan met 11,2 graden op een gedeelde derde plaats.