Toch geldt er voor een koivijver een algemene vuistregel, namelijk dat iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel, dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen, als je waterwaarden stabiel blijven en je koi's er goed op reageren.
Waterkwaliteit op peil houden. Schadelijke stoffen verdunnen: ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaten. De KH waarde verhogen, en daarmee ook: De zuurgraad (PH waarde) stabiliseren.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden. Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei. Waterkwaliteit is de belangrijkste factor.
Koi worden ongeveer 70 tot 80 centimeter lang. De koivijver moet daarom voldoende groot zijn voor deze vissen. Stelregel is één koi per 1000 liter water. Afhankelijk van de grootte en gebruikte materialen van de koivijver kunnen de investeringen hoog oplopen.
Om te beginnen verwijder je uitgegroeide planten en verwijder je het vuil van de bodem. Daarna kun je aan de slag met het schoonmaken van je vijverfilter en vijverpomp. Neem je vervolgens de juiste maatregelen dan blijft je vijver lang helder en schoon.
Het is slim om dit minstens eens per week te doen. De filtermaterialen hoef je niet zo vaak vaak schoon te maken; twee keer per jaar is meer dan voldoende. Het reinigen van de filtermaterialen doe je heel makkelijk door ze rustig af te spoelen in een bak met water dat je uit de vijver hebt gehaald.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs.
Als richtlijn kunt u er vanuit gaan dat in de zomermaanden (watertemperatuur 20 graden), u per dag 1.5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de Koi zou kunnen voeren. Jonge koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!
Een koivijver moet minimaal 10 m3 inhoud hebben, en 120 à 150 cm diep zijn. Dit is belangrijk, want koi kunnen tot wel een meter lang worden, en hebben dus leefruimte nodig. De kosten voor een koivijver met een minimale inhoud van 10 m3 liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.000 (de koi niet inbegrepen).
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi. Vanaf het vierde jaar vertraagt de groei snel. In ongeveer 8 tot 10 jaar groeien Koi uit tot de maximale lengte. Daarna kun je weinig tot hooguit een enkele centimeter aan groei per jaar verwachten.
Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Zo veel, iedere 14 dagen ververst, is een goede doorsneewaarde, waarbij ook beginners weinig fout kunnen doen. Behalve misschien te weinig verversen. Zo verversen aquariumbezitters die bijv. cichliden uit het Malawimeer houden, wekelijks tot wel 50% van het water, omdat hun aquaria meestal ook nog dichtbevolkt zijn.
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi vinden levend voedsel een lekkernij, zoals garnalen, wormen en kokkels. Deze bevatten veel eiwitten. Ook muggenlarven en kikkervisjes zullen de koi lekker vinden. Geef de koi niet alleen levend voer, maar zo nu en dan als aanvulling.
Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen. Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.
Wat maakt die grote mudpond nou zo aantrekkelijk voor koi? De mudpond, oftewel een grote vijver met een bodem van klei, wordt gevuld en continu ververst met smeltwater uit de bergen. Dit water is heel zuiver én zacht en daarom ideaal voor koi om in te leven.
Ze kunnen meer dan een meter lang worden. De grootste Koikarper die ooit aan een speciale koikarpershow heeft meegedaan was zelfs 1,40 meter lang. Koikarpers kunnen 40 jaar oud worden. In Japan en China werd de Koikarper gezien als heilige vis.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Te weinig voedingsstoffen. Water wat recent ververst is. Te veel vissen en te weinig groeiende planten. Afgestorven zuurstofplanten.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.