U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokaanse, Tunesische en onder andere Algarijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is het kegelvormige deksel. Een tajine is een soort slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis en groentegerechten.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Soort tajine:
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie. Zet hem tot slot op een laag vuurtje totdat de olie volledig is ingetrokken.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Tajín is onder meer te koop in de (web)shop van Tjin's Toko en via Amazon.
Geschikt voor inductie
Maat kiezen - Let op en meet de doorsnede van de bodem van de pan of tajine: - Is de onderkant van uw pan tussen de 20 en 25 cm neem dan de 23,5 cm adapter. - Is de pan tussen de 15 en 20 cm neem dan de 19 cm adapter. - Is de onderkant van de pan minder dan 14,5 cm, neem dan deze 14,5 cm adapter.
Met 16 reviews is dit de beste inductiekookplaat van ATAG met 5 kookzones. Bij twee webshops te koop: Bol.com en Coolblue. Let op, ze hebben niet dezelfde maat. Kijk dus goed welke je nodig hebt.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Leidingwater in Marokko is niet veilig om te drinken.
ontbijt of ftur
Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.