Hand-voet-mondziekte wordt snel verward met waterpokken. Het verschil tussen deze twee is dat er bij waterpokken blaasjes ontstaan op de hoofdhuid en bij hand-voet-mondziekte gebeurt dat niet. Ook jeuken de plekjes bij waterpokken, wat niet het geval is bij hand-voet-mondziekte.
Klachten bij hand-voet-mondziekte
Uw kind kan snotterig worden, met keelpijn en hoesten. Het kan buikpijn krijgen, misselijk worden, overgeven met hoofdpijn, diarree hebben en geen zin om te eten. Na 12 tot 36 uur komen er kleine, rode vlekjes en blaasjes in de mond. Ze gaan makkelijk kapot.
Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Volwassenen en kinderen kunnen het virus krijgen. Er komen dan pijnlijke kleine blaasjes in de mond, aan de handen en aan de voeten. Voor zwangeren is er geen verhoogd risico.
Hand-voet-mondziekte gaat vanzelf over. De blaasjes verdwijnen meestal na 1 tot 2 weken.
Hoe ontstaat hand-voet en mondziekte ? Meestal wordt HVMZ veroorzaakt door het Coxsackie A16 virus of het enterovirus 71. Soms worden er ook andere typen Coxsackie virussen gevonden zoals A5, A7, A10, B1-B3 en B5. Deze virussen worden overgebracht via de lucht (druppels) of via direct contact met huidblaasje.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Ongevaarlijk voor mensen
De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Besmetting bij de mens is uiterst zeldzaam en alleen mogelijk door contact met besmet vee, het drinken van besmette, rauwe (ongepasteuriseerde) melk of het eten van besmet, rauw vlees.
Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.
Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke ziekte. Het wordt door een virus veroorzaakt. De ziekte gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes in en rond de mond, op de handpalmen en onder de voeten. In West-Europa is het een meestal onschuldige, mild verlopende ziekte.
Ook lijkt er een wat verhoogde kans op een miskraam als de zwangere vrouw in de eerste 3 maanden van haar zwangerschap wordt besmet. Goede hygiëne, handen wassen, gebruik van papieren zakdoekjes is zinvol. Zwangeren kunnen mensen met hand- voet- en mondziekte zo mogelijk beter mijden.
Mond- en klauwzeer komt alleen bij dieren voor en is niet besmettelijk voor mensen.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
De symptomen van windpokken zijn: huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en het hoofd. koorts. hoofdpijn.
Het eerste contact met het virus veroorzaakt soms meteen een algemene infectie of een ontsteking in en rond mond, de zogenaamde "muilplaag". Meestal echter zal deze besmetting onopgemerkt verlopen. Na een eerste contact blijft het virus levenslang in je lichaam aanwezig.
Mond-en-klauwzeer (MKZ) of tongblaar (Latijn: aphthae epizooticae) is een zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevigen zoals rundvee en varkens, schapen, herten en geiten. Andere dieren en ook mensen kunnen er hinder van ondervinden, maar lopen geen risico.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Meestal is het een mild ziektebeeld met spontaan herstel in drie tot vier dagen. Maar de klachten kunnen ook ernstige vormen aannemen. In het laboratorium onderzoeken we de ontlasting, materiaal uit de keel, bloed, urine en/of eventueel liquor (hersenvocht)van uw kind op de aanwezigheid van het enterovirus.