Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op. Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
Dood huisdier
U kunt het dier laten ophalen door de dierenambulance. U kunt het laten begraven of cremeren. U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente. U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein.
Treft u een overleden huisdier aan, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de plaatselijke dierenambulance of de Gemeente. Zij kunnen het overleden huisdier ophalen en nakijken of het dier gechipt is. Meld het overleden huisdier tevens aan bij Amivedi, als het kan met foto.
Bel in geval van twijfel uw gemeente, een reddingsorganisatie of een opvangcentrum. Deze organisaties zullen u in contact brengen met mensen die opgeleid en toegerust zijn om de kat te vangen op een manier die veilig is voor de redder en de kat.
Dierenartsen laten dode dieren ophalen door Majesta of de dierenambulance. De kadavers worden opgeslagen in de gemeentelijke koelcel en vervolgens opgehaald en vernietigd door Rendac, tenzij u kiest voor een crematie of begrafenis bij Majesta.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Gewonde dieren
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen.
“Je mag een dode vogel wel zelf begraven, in een zakje bij het afval doen, of gewoon onder een struikje rollen. Maar raak de vogel niet aan met de blote handen en was de handen goed na afloop”, aldus de Vogelbescherming.
Gemiddeld bedragen de kosten voor een begrafenis, inclusief vijf jaar grafrecht, voor een middelgrote hond 275 euro. De grafhuur voor eventuele vervolgjaren bedraagt gemiddeld 30 euro per jaar. Eventuele kosten voor het vervoer van je hond naar de dierenbegraafplaats zijn exclusief.
Als mensen melden dat ze een dier hebben gevonden, halen wij het dier op. Wij gaan eerst altijd na of het dier gechipt is. Wij hebben een chipreader in de ambulance. Is het dier gechipt dan kunnen wij binnen enkele minuten de eigenaar achterhalen.
De rechthebbende of beheerder van de grond is verantwoordelijk voor het opruimen van dode wilde vogels. Bijvoorbeeld de gemeente als de vogel op straat ligt, of de provincie als het dier op een provinciale weg ligt. Zie de Handreiking voor het opruimen van dode wilde vogels en de omgang met levende zieke vogels.
Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144. De centralist stelt je een aantal vragen, om te bepalen of de inzet van een ambulance noodzakelijk is.
DWHC moet dus een selectie maken. Als DWHC het door u gemelde dode dier zou willen laten ophalen, dan nemen we tijdens kantooruren binnen 3 uur contact met u op. Meldingen buiten kantooruren worden de eerstvolgende werkdag afgehandeld of, in het weekend, uiterlijk de volgende dag.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Zie je een dier in nood, bel dan meteen 144. De politie komt direct in actie.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Een overleden huisdier zal worden opgehaald door de dienstdoende rijder (Soms afhankelijk van de situatie). Een in het wild levend dier, afhankelijk van de plek waar het dier ligt, kan ook de volgende ochtend worden opgehaald. Hier zal de dienstdoende rijder een inschatting van maken.
Uw huisdier begraven in de tuin
Wel is het begraven op eigen terrein aan een aantal regels gebonden. Om te voorkomen dat andere dieren het graf kunnen opgraven, is het belangrijk om het graf minimaal 75 centimeter diep te laten zijn.
Het is van vele factoren afhankelijk zoals soort huisdier, grootte / gewicht, de gewenste houding etc etc. Voor het prepareren (laten opzetten) van hond, van rond de 30 kg, moet je al gauw rekenen op een bedrag tussen de € 1.600,- en € 1.800,- (exclusief BTW). Deze prijsindicatie is voor een slapende houding.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.