Vooral vier branden tegelijkertijd aan de Costa del Sol (La Cala de Mijas, Estepona, Cártama en Benahavís), maakten het de brandweer moeilijk. Bovendien werden duizenden woningen bedreigd en moesten in totaal ruim 650 personen hun huizen verlaten in Mijas en Estepona.
MIJAS - Aan de Costa del Sol is vrijdag even na het middaguur een brand uitgebroken in de Sierra de Mijas. In het gebergte tussen Fuengirola en Mijas en Alhaurín el Grande in paraje 'El Higueron'. Alle mogelijke middelen zijn ingezet. Dat verkaarde Elías Bendodo van de Junta de Andalucía.
Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar. Een brand 60 kilometer ten noordoosten van Alicante heeft sinds zaterdag ongeveer 3500 hectare bos verwoest, meldde tv-zender RTVE. Zo'n duizend mensen in de omgeving van de stad Pego moesten uit voorzorg hun huizen verlaten.
In het bergachtige natuurgebied El Chorro in het Zuid-Spaanse Málaga woedde in oktober 2010 een grote brand. Na twee uur was de brand weer onder controle dankzij de massale inzet van tientallen brandweermannen, een blushelikopter en -vliegtuig. 4 hectare bos en beplanting is door de vlammenzee verwoest.
De grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk is inmiddels onder controle, maar dat geldt niet voor hevige branden in andere Europese landen. Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt de aanhoudende hitte tot bosbranden. Veel gebieden, waaronder toeristische plekken, worden geëvacueerd.
Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
COVILHA - De Portugese brandweer heeft een enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land, onder controle gebracht. Meer dan 1200 brandweerlieden, honderden blusvoertuigen en ruim tien vliegtuigen en helikopters waren ingezet tegen de vuurzee.
In het zuiden van Andalusië moesten 3000 mensen weg uit dorpen die bedreigd werden door een bosbrand die was begonnen bij het dorp Mijas in de provincie Málaga. Tweehonderd brandweerlieden proberen daar het vuur uit te krijgen, geholpen door 18 vliegtuigen.
In het zuiden van Frankrijk zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. De brand leek zaterdag na zes dagen onder controle te zijn.
In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Op het Spaanse eiland Tenerife woeden namelijk hevige bosbranden. Bij het Nationaal Park Teide op het zuidelijke deel van het eiland in de buurt van het bergdorp Vilaflor zijn inmiddels al 1800 hectare bos afgebrand. Ook het Italiaanse eiland Sardinië heeft te kampen met hevige branden door de aanhoudende droogte.
Het vuur, dat sinds zaterdag zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Alicante woedt, heeft volgens lokale media al meer dan 9.500 hectare bos verwoest. Er werden ongeveer 2.000 mensen geëvacueerd. Het is niet duidelijk of het ook om toeristen ging.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
Vanwege een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n vijftienhonderd mensen hun huizen moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n driehonderd brandweerlieden het vuur.
In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur in vlammen opgegaan dan in heel 2021. Een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer is in de as gelegd, meer dan drie keer de oppervlakte van de provincie Utrecht. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen. 'Voorzichtigheid is nog steeds geboden' en 'de brandweer blijft ook de komende dagen paraat', klinkt het.
Vanwege een nieuwe bosbrand in het departement Gironde in het zuidwesten van Frankrijk zijn sinds maandag ongeveer 840 mensen geëvacueerd. Volgens de lokale autoriteiten is als gevolg van de brand al meer dan 3200 hectare natuur verloren gegaan.
16 augustus 2021 - Var: de evacuatie van een twaalftal campings vond plaats in het achterland van Cavalaire en Saint-Tropez, met name rond de dorpen Grimaud en La Môle. Camping Charlemagne in Grimaud brandde volledig af. Voor de andere kampeerders begint de vakantie opnieuw na twee dagen evacuatie.
Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
Twee vrouwen zijn gestorven door verstikking nadat maandagavond meerdere bosbranden zijn uitgebroken in de Marokkaanse provincie Larache, in het noorden van het land. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag gemeld.
De vier gevaarlijkste vuurzeeën woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en Setúbal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Bijna tweeduizend brandweerlieden zijn bezig de branden te bestrijden.
Wat doe ik als er een bosbrand in de buurt is? 'Richt je tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen,' adviseert de ANWB. 'Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.