Met het afrijpen, doorgroeien, van een wortel gaat de energie alleen nog naar de wortel en niet meer naar het loof. Het loof is op een gegeven moment niet meer zo fris groen. Op het moment dat je van een bospeen het loof eraf haalt, heet het een waspeen.Deze is meestal langer gerijpt, daardoor iets steviger.
Een waspeen is de 'standaard' wortel. Zonder blad / loof. De waspeen is vooraf gewassen en heeft een wat mindere smaak. De waspeen is een jonge peen die s'winters wordt opgeslagen en het hele jaar verkrijgbaar kan zijn.
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen, alleen dan zonder loof en gewassen. Lekker makkelijk, even afspoelen en je kunt er zo mee aan de slag. Ook hiermee kun je tal van combinaties maken. Als kinderen zien dat je waspeen pakt snoepen er ze er graag van mee!
Bospeen. De bospeen is een bos van lange slanke wortelen en wordt verkocht met groen loof. Het is een lente- en zomergroente die van april t/m oktober wordt geteeld. Deze wortel heeft een zoete smaak.
Wortel of peen
De wortel is officieel het gedeelte wat onder de grond groeit (joh), dus enkel het oranje stuk. De peen duidt de gehele plant aan: inclusief groen dus.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Dikke wortelen zijn minder eenvoudig te koken en te bereiden. Kies jonge wortels voor de zoete smaak. Dunne, jonge wortels zijn het zoetst.
De naam zegt het al, winterpeen is een echte wintergroente (ookal zijn ze jaarrond verkrijgbaar). Winterpeen is groter en grover dan bospeen. Het loof van de peen wordt altijd verwijderd. Winterpeen heeft een volzoete smaak.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Wortels zijn onder te verdelen in verschillende soorten: bospenen, waspenen, winterpenen, Nantes en Parijse broei. De bospenen zijn de ''bosjes'' wortelen met het loof eraan. Waspenen daarentegen zijn al schoon en hebben geen groen meer. De winterpeen is de grootste en hebben geen loof meer.
Wat doet waspeen met je gezondheid? Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.
Deze wortel is lichtzoet van smaak en kun je prima rauw eten als snack. Je kunt de bospeen ook kennen onder de naam waspeen.
Waspeen kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.
Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.
Voer wortelen dus als lekkernij en niet als een vervanging voor krachtvoer. Geef hele wortels om te voorkomen dat de paarden een afgesneden stuk wortel in een keer op eten. Als je het toch wil snijden, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.
Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet. Een normale hoeveelheid zorgt voor een gezond kleurtje, maar door te veel wortels wordt je huid echt oranje. De bètacaroteen wordt namelijk ook opgeslagen in je huid."
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Bospeen heeft een zoete en typische wortelsmaak. Je kunt bospeen zowel rauw als gekookt eten. De bospeen geeft een salade een heerlijke knapperige bite, maar combineert ook goed met bijvoorbeeld peultjes of doperwtjes.
Winterwortels kun je een paar weken bewaren. Dat maakt ze ideaal om standaard in huis te hebben. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven.
De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Bewaren. Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.
Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan.