Voorstrijk : heft zuigende werking op.Diepgrond : zet ( hopelijk) losse stukjes vast. Voor gipsplaat is voorstrijk geschikt.
De grondverf is geschikt voor alle gangbare pleisterwerk, gips, beton, baksteen, kalkzandsteen en verflagen, zowel binnen als buiten. HORNBACH acryl diepgrond kan ook op zuigende gipskartonplaten gebruikt worden.
Diepgrond bindt het stof en vermindert de zuigende werking zodat bespaard wordt op verf, latex of behanglijm. Bovendien zorgt Gyproc diepgrond ervoor dat behang gemakkelijk kan worden verwijderd. Gyproc diepgrond heeft een sterke dieptewerking.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Oplossing van water en verzepingsbestendige harsen met een hoog penetratievermogen. Verstevigt het oppervlak, bevordert de hechting en regelt het absorptiegedrag. Universeel gebruik: dekvloeren, vloeren, binnenmuren en buitenmuren.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
Bij 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 65 % na ca. 3 – 4 uur overschilderbaar. Een lagere temperatuur of hogere luchtvochtigheid kan de droogtijd verlengen.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit de roller geduwd en blijft het op de roller zitten, in plaats van erin.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Voorstrijk gebruik je bij poederende of zuigende ondergronden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere nieuw stucwerk, gipsplaten, beton, steen. Je heft voor een groot deel de zuiging van de ondergrond op, waardoor er in de verflaag minder snel banen en strepen ontstaan.
Door het diepgronden wordt uw grond terug goed waterdoorlatend. Zo herstelt u storende lagen die ontstaan zijn door natte grondbewerking en opgevoerde/vastgereden gronden. Diepgronden doet u best in het najaar, op het moment dat de ondergrond droog is en de scheuren open staan.
Speedline Universele Voorstrijk is een essentiële basiscomponent in de opbouw van een duurzaam kunstharsgebonden pleistersysteem. Speedline Universele Voorstrijk vormt een uitstekende hechtbrug, is blijvend elastisch,dampdoorlatend, weerbestendig en slagregendicht.
Bij 'gewone' muren hebben we het vaak over grondverf of primer, de Engelse benaming voor grondverf, maar bij gestucte muren hebben we het over voorstrijk. Een voorbeeld is Alabastine voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigende werking van de gestucte muur stopt zodat de toplaag goed aan de muur kan hechten.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Om te weten dat u voorstrijk nodig heeft bestaat er een simpel trucje. Een simpele manier om dit te testen is om met een doek of een spons de muur nat te maken. Wanneer u merkt dat het water snel wordt opgezogen/verdwijnt door de ondergrond of de ondergrond donkerder wordt, betekent dit dat de ondergrond vocht opneemt.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Transparante voorstrijk
Voorstrijkmiddel is meestal wit van kleur maar droogt transparant op. Hierdoor moet je na het voorstrijken van een muur vaak nog meerdere lagen muurverf aanbrengen, voordat de kleur goed dekt.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
De voorstrijk is eenvoudig aan te brengen met een muurverfroller. Eén emmer van 5 liter volstaat voor het schilderen van een oppervlakte van 50 m2.