Een kelder is geen 'op de grond staand' bijbehorend bouwwerk . Een kelder wordt namelijk in de grond gebouwd. Ook wordt de kelder niet op andere wijze genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).
Meestal zijn kelders veel vochtiger dan noodzakelijk. Bijna altijd komt dit door een gebrek aan ventilatie. Omdat een kelder meestal vorstvrij blijft, kan er het hele jaar door geventileerd worden.
Een kelder (Latijn cellarium) is dat gedeelte van een gebouw dat onder de grond (onder het maaiveld) is gelegen.
Het belangrijkste verschil tussen een kelder en souterrain bouwen is de positie van de extra ruimte. Een souterrain ligt gedeeltelijk onder de grond, terwijl een kelder volledig onder de grond ligt.
Kan je zomaar een kelder bouwen? Nee, dat kan helaas niet. Voor een kelder is altijd een omgevingsvergunning nodig. Dit komt omdat een kelder niet net als een schuur of aanbouw op de grond bij een huis wordt gebouwd, maar uiteraard onder de grond.
Een zeeman, die het huis liet bouwen, zou op de gedachte van de varende kelder zijn gekomen, doch dit is niet meer dan een legende. In werkelijkheid is het een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselde grondwaterstand.
In de eerste plaats moet je zien te achterhalen hoe diep je fundering zit. Als dat diep genoeg is, bijvoorbeeld 2,5 meter, dan kun je zelf een kelder uitgraven onder je huis waar je in kunt staan.
De temperatuur van de kelder
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
Het bouwen van een kelder is omgevingsvergunningplichtig. Daarbij maakt het niet uit of deze kelder al dan niet onder een bouwwerk wordt gebouwd. Een kelder wordt niet genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor).
Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw kan je ook het plafond van de kelder of de kruipkelder isoleren. Dat kan met vaste isolatiepanelen, uit PUR-PIR of XPS bijvoorbeeld. Gespoten PUR of Icynene isolatieschuim is de beste oplossing als het plafond niet volledig vlak is, of voorzien van leidingen voor technieken.
Bij het uitgraven van de kelder wordt zand en grond verwijderd en ook stenen worden weggehaald. Zorg er daarom voor dat je containers huurt, zodat je alle zand en grond en stenen kunt weggooien. Ook kun je ze daarna makkelijk afvoeren.
het plafond van de kelder te isoleren met minstens 14 cm minerale wol met een lambdawaarde van 0,032 W/mK, of met minstens 10 cm dikke pur-platen met lambdawaarde 0,022 W/mK.
De begane grond verdieping van een woning is de eerste bouwlaag, eerste verdieping is de tweede bouwlaag enz. Een kelder en een zolder zijn in deze definitie bij een woning vaak geen bouwlaag omdat daar meestal geen woonfunctie aan gekoppeld is. Een volgens de woonfunctie bewoonbaar souterrain is als bouwlaag te zien.
Ik wil de kelder van mijn woning gaan gebruiken als verblijfsruimte (slaapkamer / woonkamer) mag dit? Ja, dat mag, maar dan zal uw kelder moeten voldoen aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan verblijfsruimte n van woonfuncties.
De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts. Als de laag onder de grond ligt, heet deze de kelder. Een laag half in de grond heet kelderverdieping (ook wel souterrain).
Plaats een luchtontvochtiger of -reiniger in de vochtige kelderruimte. Die neemt het vocht in de kelder op, waardoor het risico op schimmel verkleint en de muffe geur verdwijnt. Een luchtontvochtiger komt van pas wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer).
Een kelder is geen overbodige luxe, het is een verstandige investering die waarde toevoegt aan uw huis. Met een kelder creëert u meer vierkante meters in uw huis zonder het bouwoppervlak te vergroten. Het is een onderhoudsvrije ruimte die voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden.
Kelder bouwen prijs berekenen
Wat kosten betreft kunt u rekenen op 10.000 euro startkosten en daarna 1.000 euro per m2.
Bewoonbare kelder: kelder waarvan het vloerniveau maximum 1,50 meter onder het maaiveld ligt met een minimum plafondhoogte van 2,20 meter. Niet-bewoonbare kelder: kelder die niet voldoet aan de definitie van bewoonbare kelder.
Het uitdiepen van een kruipruimte is gewoon een methode om de kruipruimte onder jouw huis in een grote kelder te veranderen. Professionals graven tot een diepte van vloer tot plafond en vervangen het vuil door betonnen muren, vloeren en een plafond. Deuren en ramen worden indien nodig toegevoegd.
De kelderwand van een standaard kelder is 12 cm dik. Boven de theoretisch hoogste waterstand zal er geen probleem ontstaan. Onder deze grens is het onverstandig om in de wanden te boren.