Veva staat voor Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Het VeVa traject is een opleiding op MBO niveau, die je volgt bij een ROC. Je wisselt in deze MBO opleiding theorielessen bij het ROC af met praktijklessen bij Defensie. Er zijn 9 vakrichtingen binnen de VeVa's, die je kunt volgen op MBO2, MBO3 en MBO4 niveau.
Welk beroep binnen Defensie kun je straks met de VeVa-opleiding gaan uitoefenen? Met de verschillende krijgsmachtdelen (Marine, Landmacht, Luchtmacht) en vakrichtingen kun je alle kanten op: van automonteur tot verpleegkundige, van elektricien tot infanterist en van chauffeur tot matroos logistieke dienst.
De mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) bereidt jongeren voor op een baan binnen de krijgsmacht. Heb je een vmbo-diploma op zak of bijna? Dan is deze opleiding op mbo-niveau 2, 3 of 4 een prima opstap. Voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of als onderofficier.
VEVA is de perfecte opstap naar een baan bij Defensie. Tijdens je opleiding leer je een vak zoals ICT, bouw of zorg én ontdek je hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Naast je 'gewone' vakken volg je verschillende militaire vakken en loop je elke maand stage bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht.
VeVa-leerlingen
Voor deze groep is de duur van een zogenoemde Beroepspraktijkvorming (BPV) steeds een week. De vergoeding hiervoor is € 145 bruto. Omgerekend is dat hetzelfde bedrag als voor een stage van een volledige maand. De extra uitgave kost de militaire organisatie rond de € 3 miljoen per jaar.
VEVA is niet alleen een uitdagende opleiding, maar ook de perfecte opstap naar een baan bij Defensie. Tijdens je opleiding leer je een vak zoals ICT, bouw of zorg én ontdek je hoe je je vak moet toepassen bij Defensie.
Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld.
De vakrichting Beveiliging duurt twee jaar en bereidt je voor op een functie als korporaal. Na je opleiding krijg je een MBO-diploma op niveau 2.
Hoe oud moet mijn zoon/dochter zijn om aan de VEVA-opleiding te beginnen? Wat van belang is, is dat hij/zij een VMBO-diploma op zak heeft. Dat kan al vanaf 15 jaar. Een maximumleeftijd voor VeVa is er niet, maar dat geldt wel voor een baan bij Defensie.
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding. Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels. Sport is een belangrijk onderdeel van VEVA.
Of je eerstejaars student bent of al in een hoger jaar zit, dat maakt niets uit. Defensie vergoedt alle kosten die je maakt voor je opleiding. Denk hierbij niet alleen aan je schoolgeld, maar ook aan een laptop, boeken, studie-excursies en extra certificaten.
Je kunt bij Defensie werken als je geen startkwalificatie hebt en jonger bent dan 18 jaar. Je krijgt dan een leerbaan. Met een leerbaan combineer je werken en leren.
De VeVa-opleiding Aankomend onderofficier grondoptreden duurt 2,5 jaar. In de eerste maanden van de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Marine (Mariniers).
Je moet minimaal een vwo- of hbo-diploma hebben. Er zijn uitzonderingen voor sommige functies bij de Koninklijke Luchtmacht.
Studieduur: de studie duurt afhankelijk van jouw opleiding 4 of 5 jaar. Verhouding theorie-praktijk: circa 75-25. Bivak/militaire oefening/zeereis: 4-6 maal, tijdens je studie kun je niet uitgezonden worden, daarna wel.
Wat moet je kunnen tijdens de fysieke keuring
2200 meter hardlopen in 12 minuten. 60 seconden draaibeweging maken met een bal. Klimmen en klauteren: bewegelijkheid en hoogtevrees testen. 5 verschillende houdingen aannemen: hurkzit + 4 verschillende schiethoudingen (staand, knielend links, knielend rechts en liggend).
Hoe ziet je opleiding eruit? De opleiding start met een basisjaar waarin je onderzoekt of de rol van verpleegkundige bij defensie bij je past. Dit onderzoeken doe je aan de hand van projecten, een stage in de civiele zorg (de civiele of 'witte' stage) en een stage bij defensie ('groene' stage).
Veva staat voor Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Het VeVa traject is een opleiding op MBO niveau, die je volgt bij een ROC. Je wisselt in deze MBO opleiding theorielessen bij het ROC af met praktijklessen bij Defensie. Er zijn 9 vakrichtingen binnen de VeVa's, die je kunt volgen op MBO2, MBO3 en MBO4 niveau.
Voor iedereen die als militair bij Defensie gaat werken zijn 2 opleidingen verplicht: de Algemene Militaire Opleiding (AMO) en de Functie Opleiding (FO). Militairen krijgen hun opleiding bij het krijgsmachtdeel waar ze gaan werken. Officieren volgen hun opleiding aan de Defensieacademie.
Tijdens VEVA vakrichting zorg leer je alles over medische zorg en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert over het opzetten van een mobiel militair hospitaal, het inrichten van een ziekenverblijf, het doen van medische onderzoeken en gewondentransport.
Tijdens VEVA vakrichting ICT leer je alles over ICT en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je gaat aan de slag met onder meer telecommunicatie- en radiosystemen, computernetwerken, radar- en verkeersleidingsystemen. Je leert complete netwerken te realiseren en te onderhouden.
Deze duurt 11 maanden.