'In ondertrouw gaan' is in Nederland verplicht om te kunnen trouwen en wordt gedaan bij een Ambtenaar van de burgerlijke stand. De verloving is oorspronkelijk bedoeld om publiekelijk kenbaar te maken dat je van plan bent om te gaan trouwen.
De wederzijdse belofte van twee mensen om te trouwen wordt een verloving genoemd. Met een verloving getuigt het paar van hun verlangen om te trouwen. Het maakt niet uit of de partners dezelfde of verschillende geslachten hebben.
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand. U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden.
Waarom moet je in ondertrouw gaan? Het lijkt misschien een beetje onzin, maar in ondertrouw gaan heeft wel degelijk een functie. In de periode tussen de ondertrouw en jullie bruiloft wordt namelijk bekeken of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om in het huwelijk te kunnen treden.
Wanneer ben je verloofd? Vanaf het moment dat jou een huwelijksaanzoek is gedaan en je hebt 'ja' gezegd, ben je officieel verloofd.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
Ja, zoals eerder genoemd kijk in het burgerlijk wetboek familierecht, deel I, bezwaar maken kan schriftelijk bij degene die het huwelijk gaat voltrekken: de ambtenaar van de burgerlijke stand en deze oordeelt ook over het bezwaar, daarna staat er eventueel beroepsprocedure open bij de rechtbank.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Tijdens het maken van deze melding doe je aangifte van jullie voorgenomen huwelijk bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar ook geef je al aan welke naam je aanneemt na het huwelijk, de trouwdatum en de tijd en wie jullie getuigen zijn.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten zelfs twee tijdstippen aanbieden.De meeste gemeenten hebben de vroege uren van de maandag of de dinsdag voor het gratis huwelijk gereserveerd. Helemaal gratis is een huwelijk nooit.
Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress. Let wel op, ook online moet je je voorgenomen huwelijk tijdig melden. Vroeger was in ondertrouw gaan nog echt een feestje.
Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar.
Volgens de etiquette betaalt de bruidegom voor de verlovingsring, de ondertrouw, huwelijksvoltrekking, uitnodiging, het bruidsboeket en de corsages.
Van oudsher is dit een christelijk gebruik. Moslims die wat strenger in de leer zijn zullen dit 'heidense gebruik' afkeuren, maar er zijn tegenwoordig steeds meer stelletjes met een moslimachtergrond die er wel voor kiezen om zich met elkaar te verloven – inclusief verlovingsfeest en verlovingsringen.
U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift. U stuurt dit verzoekschrift via uw advocaat naar de rechtbank. Dit doet u ook voor een scheiding van tafel en bed. En ook voor ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Als de andere partner weigert om mee te werken aan een scheiding, kun je via een advocaat die is gespecialiseerd in familierecht een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Je moet dan natuurlijk wel duidelijk kunnen aangeven waarom je vindt dat er sprake is van duurzame ontwrichting.
De huwelijksaangifte blijft een jaar geldig. U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap aangifte doen. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten.
Flits/balie-huwelijk
U trouwt zonder ceremonie (5 minuten). U trouwt aan de balie, alleen het bruidspaar en de getuigen kunnen hierbij aanwezig zijn. De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u.
Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken.
Traditioneel moeten mannen twee maandsalarissen uitgeven aan een verlovingsring, maar de meeste mannen geven slechts 10 procent van dat bedrag uit.
De ideale oplossing is een vriendin van je geliefde laten uitzoeken wat je partner mooi vindt en dan samen met die vriendin een ring gaan kiezen. Ook leuk is de vraag stellen met een leeg doosje – zo is ze toch enigszins verrast – en vervolgens samen de ring te gaan uitkiezen. '
Over het algemeen zijn verlovingsringen duurder dan trouwringen. Dit komt omdat trouwringen (over het algemeen, je kunt je eigen ring natuurlijk altijd aanpassen zoals jij het wil) geen stenen hebben. Ze zijn vaak glad en die van de man en de vrouw lijken erg op elkaar.