De stroopwafel bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die 'samengeplakt' worden met de siroop.
“Siroopwafel of stroopwafel, het maakt eigenlijk niet uit wat je zegt. Het heeft dezelfde betekenis, alleen is siroopwafel de oude spelling. Tegenwoordig zegt bijna iedereen stroopwafel.”
De stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht.
Reacties. Stroop kan gemaakte worden van verschillende soorten fruit, zoals appel en peer, maar ook van bieten. Ook kan het uit bietsuiker of rietsuiker worden bereid.
Stroopwafels worden al ruim 200 jaar in Nederland gemaakt en zijn nog steeds een typisch Hollands product. De eerste stroopwafel is gemaakt bij een bakker in Gouda. Deze had aan het einde van de dag resten deeg over. Hiervan bakte hij koeken in een rond bakijzer op de kachel.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Het verschil tussen stroop en siroop is dat stroop meer geconcentreerd is en voor ongeveer drie kwart uit suiker bestaat. In siropen bevindt zich meer vocht, waardoor het zo vloeibaar is, en bestaat voor ongeveer de helft uit suiker.
De precieze datum van het ontstaan van de Goudse stroopwafel is onduidelijk. Misschien was het wel in 1837 toen de eerste stroopfabriek in Gouda kwam. Bakkerij Kamphuisen zegt dat hun wafels al sinds 1810 worden gebakken.
Tot de lekkernijen waar dat ook het geval bij is hoort de stroopwafel die oorspronkelijk uit Gouda afkomstig is. Ook al is het een typisch Nederlands product, dat door zeer veel Nederlanders wordt gegeten, is de stroopwafel inmiddels bekend over de hele wereld.
Vroeger werden bijna alle stroopwafels 'siroopwafels' genoemd, tegenwoordig is dat anders en zijn siroopwafels een zeldzaamheid, In welk jaar de stroopwafel het levenslicht zag, is niet bekend. Een vermoeden is er wel: begin 19e eeuw toen bakkerij Kamphuisen melding maakte van een variant van het koekje.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in 1810 in de bakkerij van Kamphuisen. Onze siroopwafels zijn dus dé echte Goudse stroopwafels. Benieuwd hoe de eerste generatie Kamphuisen bakkers op het idee kwam om stroopwafels te maken?
Na ontvangst kunt u de stroopwafels ongeveer 3 tot 4 weken op kamertemperatuur bewaren maar de koeling heeft de voorkeur. Wilt u de stroopwafels langer bewaren, dan kunt u ze prima invriezen, zolang u ze maar langzaam en geleidelijk laat ontdooien.
Er zitten 189 kilocalorieën in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'stroopwafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in het begin van de negentiende eeuw in Gouda, vandaar dat dit type koek als Goudse wafel bekend is. Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw dan ook wel armenkoeken genoemd.
Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden.
Stroopwafels waren relatief goedkoop, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze ook populair in gebieden buiten Gouda. Tegenwoordig worden stroopwafels ook buiten Nederland gegeten.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht.
Suikerrijke limonadesiroop valt net als frisdrank, vruchtensap en vruchtendrank buiten de Schijf van Vijf, omdat het de kans op overgewicht en diabetes type 2 verhoogt. Lees meer over drinken en diabetes. Zoals je in de bovenstaande lijst kunt zien, zijn er ook siropen verkrijgbaar die weinig tot geen suiker bevatten.
Ze bevatten wel behoorlijk wat suiker en vrij weinig ijzer. Door de toevoeging van ijzer komt de Frutesse Rinse Extra Appelstroop als Beste uit de Test.
Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer. Ook blijkt geraffineerde fructose heel slecht voor je gezondheid te zijn [2], daarover zometeen meer. Dat is ook het verschil met fruit.
Het testpanel proeft alle stroopwafels blind, dat wil zeggen dat alleen de notulist weet waar welke stroopwafel is gekocht. De gekochte stroopwafels zijn allemaal naturel, dus zonder toegevoegde smaak op het etiket vermeld en allemaal hebben ze dezelfde geruite koek. Nummer 1 komt van Lidl.
Op de markt
De (week)markt is natuurlijk de beste plek om te genieten van een warme superwafel, verse stroopwafels of een puntzak koekkruimels.