De prikpil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de prikpil krijgen, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de prikpil vergeet te nemen, is er wel kans dat je zwanger wordt.
Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.
Wanneer loop je risico op zwangerschap? De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De injectie beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar.
Word je van de prikpil onvruchtbaar? Nee, als je stopt met de prikpil word je gewoon weer vruchtbaar. Dat duurt soms wel lang, gemiddeld tien maanden.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.
De bijwerkingen van Depo-Provera
Wanneer je klachten van dit type prikpil ervaart, zal je moeten wachten tot de hormonen zijn uitgewerkt. Dit duurt bij de meeste vrouwen zo'n 5 of 6 maanden. De hormonen zijn na de injectie niet meer uit je lichaam te verwijderen.
Anticonceptiepil (combinatiepil)
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
In 2016 is een evaluatie van 22 onderzoeken gedaan. Hieruit bleek dat anticonceptiva met alleen progestagenen niet méér gewichtstoename veroorzaakten dan andere vormen van hormonale anticonceptie.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
De prikpil is een vorm van anticonceptie. De naam zegt het al: je laat deze vorm van anticonceptie door je arts toedienen met een prik. Eén injectie is voldoende om je 12 weken tegen zwangerschap de beschermen. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals.
De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen. Je kunt het staafje niet zien zitten. Je kunt met je vinger wel voelen dat het er zit. Dit is normaal.
De prikpil werkt vanaf de eerste injectie. Voordat je de eerste injectie krijgt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Het moment wanneer je voor de eerste keer een injectie krijgt, hangt af van het anticonceptiemiddel dat je daarvoor gebruikte.
3,3 ml suspensie voor injectie bevat 500 mg medroxyprogesteronacetaat. - De andere stoffen in dit middel zijn polysorbaat 80 (E433), methylparahydroxybenzoaat (E218), propylparahydroxybenzoaat (E216), macrogol 3350, natriumchloride, natriumhydroxide (E524) en zoutzuur (E507) en water voor injecties.
Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het Koninklijk Besluit daaromtrent vrijdag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.
Het is verstandig om de eerste keer de hulp van je arts of apotheker te vragen. Zij kunnen jou het beste laten zien hoe je voortaan zelf de prik in je bovenbeen of buik kan zetten. Houd rekening mee dat alleen de Sayana prikpil zelf toegediend mag worden.
De prikpil is een betrouwbare anticonceptiemethode mits deze op de juiste manier en tijd wordt toegediend. Houd echter wel rekening mee dat geen enkele anticonceptiemethode 100% betrouwbaar is.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.