De voedselopnamecapaciteit van kuikens is in de eerste zes weken relatief laag. Het is daarom belangrijk dat de concentratie eiwit en mineralen relatief hoog zijn. Het bijvoeren van grote hoeveelheden graan of etensresten kan de balans in het rantsoen verstoren. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
Kuikenvoer voor week 8 t/m 12
Zorg ervoor dat ze naast het voer voldoende water geven. Nu kunt u alfalfa, aardbeien, tomaten of keukenresten aan hun voeding toevoegen. Geef ze lekkernijen en voeg nu ook wat grit toe aan hun voer. Geef ze bovendien voldoende voedsel en voldoende water om gezond te stelen.
Als de kuikens 3 of 4 dagen oud zijn geef ik ze aanvullend hun eerste groenvoer: meestal peterselie of brandnetel of citroenmelisse die ik zeer fijn versnipper. Naarmate de kuikens ouder worden laat ik de snippers steeds groter. Als ze bijvoorbeeld 4 à 5 weken oud zijn eten ze zonder problemen volledige bladeren.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Opgroeiende kuikens hebben speciaal voer nodig. Ze hebben veel eiwit nodig en zijn daarom niet gebaat bij veel graankorrels. Groei is het gevolg van een snelle toename van eiwit bevattende weefsels (spieren, organen en veren). Calcium, fosfor en andere mineralen worden voor een groot deel vastgelegd in het skelet.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Jonge kippen eten makkelijker meel omdat ze ook met meel zijn grootgebracht. Meel is voor hen dus bekender dan korrels. Bij AVEVE vind je ook graanmengelingen die de leg stimuleren. Door het lagere eiwitgehalte leiden deze voeders tot iets minder eieren dan legmeel of legkorrels.
Grit bevat veel kalk en leggende dieren hebben veel kalk nodig voor de vorming van een stevige eierschaal. Een bakje met grit mag bij leggende hennen nooit ontbreken. Ook jonge kuikens hebben grit nodig, maar gebruik dan een fijne (kleine) soort grit, anders kunnen ze het niet opnemen.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
Natuurlijk wil je dat er genoeg warmte vanaf komt, maar te warm is ook niet goed. Daarnaast is het goed te kijken naar het aantal geboren kuikentjes.
Ze hebben meteen al warmte, water en voer nodig. Kuikens kun je warmhouden in een kunstmoeder, door een warmtelamp of een warmteplaat te gebruiken. Je richt het hok dan zo in, dat het net is alsof de kuikens worden grootgebracht door een echte moederkip.
Warmteplaat. Naast een warmtelamp kun je ook gebruik maken van een warmteplaat. Deze plaat is in hoogte verstelbaar en heeft dezelfde functie als de moederkloek. Het geeft de kuikens de benodigde warmte en is zeer laag in energiekosten.
Belangrijk voor een gezond kuikenhok is dat het zo hygiënisch mogelijk is. De juiste bodembedekking voor kuikens absorbeert goed en bevat zo min mogelijk stof. Een droog kuikenhok voorkomt ziektes. Voorbeelden van goede bodembedekking voor kuikens zijn: zaagsel en hennepvezel.
Het eerste kuikenvoer
De eerste weken kun je de kuikens het beste kuiken opfokvoer geven. Dit is een mengsel van meel met eiwitrijke korrels. Er is verschillend opfokvoer te verkrijgen. Deze bevatten een eiwitpercentage van 18% – 22%.
Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden.
De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig. Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen). Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen.