De reuzenslalom heeft een aantal verschillen ten opzichte van slalom. Bij de reuzenslalom staan 25 tot 65 poortjes op een piste met een hoogteverschil van 250 tot 450 meter. Daarnaast zijn de bochten langer, staan er dubbele poortjes op de piste en zijn de ski's langer dan bij de slalom.
De blauwe en rode poorten wisselen elkaar af om de 15 à 25-30 meter. Gezien de snelheid (die kan oplopen tot 80 km/u) voert de skiër een zeer dynamische en intense actie uit, tijdens welke hij al zijn capaciteiten op het gebied van evenwicht en kracht tentoon moet spreiden.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt.
De snelheid kan oplopen tot wel 100 km/h en de skiërs maken verre sprongen. In tegenstelling tot slalom en reuzenslalom, kent de super G maar 1 run.
De slalom is één van de disciplines in de wedstrijdsport Alpine skiën. Bij de slalom wordt er geskied op een piste die ongeveer 200 hoogtemeters overbrugt. Op deze afdaling zijn op korte afstand van elkaar poortjes geplaatst in de kleuren blauw en rood.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
De allround ski is voor de beginnende skiër een prima ski. Deze ski is namelijk makkelijk onder controle te houden en draait zeer eenvoudig. Ook wanneer je doorgroeit naar een gevorderde skiër kun je met deze ski goed overweg. Je kunt op deze ski namelijk ook prima sportief skiën.
Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes.
Toerskiën stamt uit de tijd dat er nog geen afgebakende skigebieden en skiliften bestonden. Voor de bewoners van bergstreken was het stijgen en dalen met ski's een manier om zich te kunnen verplaatsen voor hun dagelijkse activiteiten in het besneeuwde landschap. Dit evolueerde reeds in de 18de eeuw naar een sport.
Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker!
Dat je tijdens het skiën enorme snelheden kunt behalen is je vast bekend. Gevorderde wintersporters kunnen vaak met gemak 70 tot 100 km/u halen.
Maar hoe zit het nu tijdens het skiën? Je glijdt namelijk veel en daar stijgt je hartslag niet veel van. Het is daarom minder intensief dan hardlopen of fietsen.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
Per lichaamsgewicht verbrandt een persoon per uur: 402 calorieën (60 kg) 490 calorieën (70 kg) 560 calorieën (80 kg)
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
Het duurste onderdeel van je reis is wellicht de skipas. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en draag je dus de hele tijd met je mee. In je ski-jas zit meestal op de linkerarm of aan de binnenzijde, ook links een vakje waarin je deze kunt bewaren.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Een slalom is een zigzagbeweging waarmee een reeks in een rij geplaatste obstakels afwisselend links en rechts wordt gepasseerd. Het maken van een dergelijke beweging wordt slalommen genoemd.
De weersomstandigheden in Peking hadden grote invloed op de reuzenslalom. Er viel veel sneeuw en dat zorgde voor weinig zicht. Maar liefst 33 deelnemers aan de eerste run bereikten daardoor de finish niet.
alpineskiën werkw. Verbuigingen: alpineskiedeVerbuigingen: gealpineskied sport waarbij men op ski's een heuvel of berg afdaalt Voorbeeld: `Hij ging in Zwitserland alpineskiën.