Hoe hoog mag de boom van de buren zijn? In de wet staat niet exact beschreven hoe hoog een boom of struik maximaal mag zijn. Er staat wel dat het niet toegestaan is om jouw buren onrechtmatig te hinderen. Dat houdt niet in dat elk soort hinder niet toegestaan is.
Struiken en hagen hoorden vroeger thuis onder de categorie laagstammige bomen en planten. Volgens de nieuwe wet wordt er alleen gekeken naar de werkelijke hoogte van de struik, plant of boom. Bomen en planten met een maximale hoogte van 2 meter, moeten minstens 50 centimeter van de scheiding verwijderd zijn.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Staat uw boom of struik echter te dicht bij de erfgrens, dan kan uw buurman ook verwijdering daarvan verlangen. Een boom mag namelijk niet binnen twee meter van de erfgrens staan en struiken niet binnen 50 centimeter van de erfgrens. Dit om overlast te voorkomen.
Wanneer wordt een boom als hoogstammig beschouwd? Dit moet feitelijk worden beoordeeld rekening houdend met de hoogte, de kroon- en wortelvorming,… maar de minimale hoogte die meestal vereist wordt is 3 meter.
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
De kosten voor het snoeien die zijn gemaakt omdat de eigenaar niet tijdig zelf snoeit, zijn in beginsel voor de eigenaar van de boom. Degene die de snoei heeft laten uitvoeren mag de takken houden maar mag die ook achterlaten op het perceel van de eigenaar van de boom.
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Ze beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien of spelen muziek of ze hebben blaffende honden. Dat kan hinderlijk zijn. Wanneer u er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
"Je weet niet welke boom het gaat betreffen", legt een woordvoerder uit. "Zelfs gezonde bomen kunnen nu omwaaien. We hebben wel een groenbeleid waarbij we het hele jaar door bijvoorbeeld ongezonde bomen weghalen om risico's te beperken.
Kunnen zij tegen een stootje of loopt uw dak gevaar bij een stevige wind? U wist het misschien niet, maar als boomeigenaar heeft u een zorgplicht: u moet uw bomen goed onderhouden. Een zieke of dode boom kan gemakkelijker omwaaien. Als hij dan op uw dak, schutting of schuur terecht komt, heeft u een flinke schade.
Leibomen zijn eigenlijk hoogstammige bomen die in een haag-vorm gesnoeid worden. Hoogstammen moeten wettelijk op 2 meter afstand van de perceelsgrenzen staan, maar hagen maar op 50 cm. Of zelfs dichter, als de eigenaar aan de andere kant van de perceelsgrens hiermee akkoord gaat.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.