Wilde zalm kleurt van nature roder dan kweekzalm uit Europa. Roze zalm is met name afkomstig uit Europa en wordt niet in het wild gevangen, maar gekweekt. De Europese variant is bleker – en dus rozer – van kleur.
Wilde zalmen zijn gezonder door wat zij eten. Een wilde zalm, bijvoorbeeld de sockeye-zalm, eet veel astaxanthine-rijk plankton. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten. Om dit te compenseren voegen kwekers een synthetische versie van dit stofje toe aan de korrels.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren.
Koningszalm/chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha) – De grootste en duurste Pacifische zalmsoort. Deze vis heeft een hoog vetgehalte en rijk vlees in een witte tot dieprode kleur.
De Sockeye en King zijn eigenlijk de lekkerste zalm uit Alaska. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de hoeveelheid vet, smaak en kleur: de King heeft meer vet en de Sockeye heeft meer smaak.
Zalm was nog nooit eerder zo duur in de eerste week van januari. Marktprijzen van kweekzalm uit Noorwegen en Chili zullen ook weer stijgen in week 3 van 2023. De Schotse toevoer van zalm is schaars, de verwachting is dat de trend daar ook omhoog gaat.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten. Bekijk welke vissoorten je hoe vaak kunt eten als je een hart- of vaatziekte hebt.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Hoe (on)gezond is zalmhuid? Over het algemeen is de huid van de zalm veilig om te eten. Factoren als je individuele gezondheid en waar de zalm vandaan kunnen hier invloed op hebben. De huid van de zalm bevat, in termen van eiwitten en omega-3-vetzuren, een hogere concentratie dan de zalmfilets.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Zalm is om verschillende redenen gezond en het past in ieder dieet. Of je nu wilt afvallen, spieren wilt kweken of gezond wilt leven. Zalm is zo goed vanwege de hoogwaardige eiwitten die het bevat. Dit zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die ook nog eens goed door het lichaam op te nemen zijn.
Het beste is dus om ze aan het begin van de reis in de monding van de rivier te vangen, dan zijn ze het vetst. Zalmen uit de Yukon of Copper rivier moeten de langste of zwaarste weg afleggen. Deze zalmen hebben dus van alle zalmen in heel Alaska het meeste vet en zijn daardoor het lekkerste.
Vette vissoorten, zoals zalm en sardines, zijn een goede bron van eiwitten en dragen bij aan de darmgezondheid. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren: meervoudige onverzadigde vetzuren die gelinkt worden aan een betere cardiovasculaire gezondheid, beter humeur en bestrijding van ontstekingen.
Met stip op 1: vette vissen zoals zalm, haring, sardine en makreel. 'Vet' is niet altijd een synoniem voor 'ongezond'! Vette vissoorten bevatten de hoogste concentratie aan omega-3-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen 200 milligram EPA en DHA per dag aan. Een portie zalm van 100 g levert je tussen de 0,8 g en 2,16 g EPA en DHA op. Eenmaal per week vette vis in je eetschema is dus voldoende.
Is makreel gezond? Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
In 2022 kostte een kilo zalmfilet gemiddeld tussen de 20 en 25 euro. Tegenwoordig betaal je voor een kilo zalmfilet tussen de 40 en 45 euro. "De wereldwijde vraag is gestegen en productie van kweekzalm groeit niet genoeg mee", vertelt Ruud van Diermen van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten aan Editie NL.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.