Door motieven ontstaat er een patroon in het verhaal. Een motto is een citaat, spreuk of dichtregel voor in het boek, waarmee de auteur vaak de bedoeling van een boek aanduidt. Lang niet alle boeken hebben een motto.
Soms begrijp je het motto niet meteen, maar als je een boek gelezen hebt, moet je kunnen verklaren waarom de auteur voor het motto gekozen heeft. Niet alle boeken hebben een motto, maar dit boek wel.
Niet alle boeken hebben een motto, maar Het midden van de wereld heeft er twee. Neem de twee motto's over en noteer van wie ze afkomstig zijn. Leg voor beide motto's uit wat het verband is tussen het motto en het verhaal. Een auteur kan ook motieven gebruiken om betekenis aan het verhaal te geven.
Een motto is een kort tekstfragment voorin een boek. Meestal is dit geen zelfbedachte tekst, maar een citaat van iemand anders. Vaak zegt het motto iets over het thema van een verhaal.
Literaire theorie
Het motto verwijst direct naar het grondmotief van het boek. Grondmotief Vaak kun je een soort 'boodschap' uit een verhaal halen. Deze boodschap noem je het grondmotief. Dat staat niet letterlijk in het boek, maar dat mag je zelf, in je eigen woorden, formuleren.
Een motto (vaak een citaat of tekstfragment voor in het boek) geeft de bedoeling van het boek weer. Lang niet elk boek heeft een motto. Een motto is niet hetzelfde als een opdracht.
Een motto is een kort stuk tekst die de kern aangeeft van waar iets of iemand voor staat. Het is een mantra voor de kernwaarden van (een groep) mensen. Een motto kan op verschillende niveaus gebruikt worden, van landen, organisaties tot personen.
Een motto van een boek is een citaat, een spreuk, een sententia of een klein stukje tekst dat niet bij het verhaal hoort, en dat meestal van een ander persoon dan de auteur komt. Het gaat steeds vooraf aan een tekst en is daarvan duidelijk onderscheiden door plaats en wijze van afdrukken.
Ook kan een motief een hele zin of een voorwerp zijn, zoals een glas of spiegel. Door motieven ontstaat er een patroon in het verhaal. Een motto is een citaat, spreuk of dichtregel voor in het boek, waarmee de auteur vaak de bedoeling van een boek aanduidt. Lang niet alle boeken hebben een motto.
Geluk wordt pas moeilijk als je het ergens vanaf laat hangen. Waar het doen sterft, wordt het zijn geboren. Er zijn slechts twee problemen; of er is iets wat je niet wilt, óf je wilt iets wat er niet is. De kleine zoekt geluk in anderen, de grote vindt geluk in zichzelf.
motto = geestig gezegde, zinspreuk. Spreuk (zinspreuk-1) of korte tekst die boven een andere tekst wordt geplaatst en daarvan duidelijk onderscheiden is door wijze van afdrukken. Het is vaak een citaat uit bekende werken (Bijbel, klassieke literatuur, e.d.) al dan niet met bronvermelding.
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
Traditioneel knoopt het einde van een verhaal alle losse draadjes aan elkaar. Mysteries en openstaande vragen worden beantwoord en acties van de personages hebben een (goed of slecht) resultaat. Dit heet een gesloten einde. Veel lezers zien het liefst een gesloten einde, omdat het verhaal dan echt af voelt.
Literatuur zijn teksten waarvan men vindt dat ze meer waarde hebben dan 'gewone' teksten. Het gaat dus om bijzonder knappe gedichten, verhalen, toneelstukken of andere teksten die als kunstwerken beschouwd worden. Reisgidsen, kookboeken en knutselboeken zijn dus geen literatuur.
Een roman is een fictief of semi-fictief verhaal. Het verhaal draait meestal om 1 of meerdere belangrijke personages en de ontwikkeling die zij doormaken. In tegenstelling tot een kort verhaal of een novelle is een roman een aanzienlijk langer verhaal.
Om het thema te bepalen moet je ontdekken op welke manier personages, gebeurtenissen en ruimtes met elkaar te maken hebben. Ook uit de afloop van een verhaal kun je soms afleiden wat het thema is. Terugkerende aspecten hebben vaak met het thema te maken.Zo'n terugkerend aspect in een verhaal heet een motief.
Elk persoon kan een ander thema zien in een boek en boeken kunnen ook meerdere thema's hebben. Wat blijft is dat het thema meerdere keren in het boek naar voren komt. Heel erg vroeger was het heel duidelijk wat het onderwerp van een boek was. Een voorbeeld is Klucht van de koe van Bredero.
Een verhaal kan meerdere thema's bevatten, zeker wanneer je deze tweede betekenis aanhoudt. Niet alleen kan het bijvoorbeeld twee centrale thema's tegelijk behandelen, maar het thema van een verhaal verschilt ook afhankelijk van de interpretatie van de lezer.
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Kenmerken van een verhaal
Het bevat een hoofdpersoon, een verhaallijn waarbij de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt als gevolg van een dilemma, conflict of worsteling en bevat tegenstanders en medestanders. Het brengt gebeurtenissen met elkaar in verband. Het is authentiek. Het is persoonlijk.
Een opdracht of dedicatie is een geschreven of gedrukte mededeling van een auteur of drukker/uitgever voor in een boek of in een exemplaar daarvan, waarmee hij het desbetreffende werk opdraagt aan een bepaalde persoon of instantie.
In de Nederlandse taal gebruiken wij het motto.