In 'gewone' frietjes van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën per gram. Dan kom je uit op iets meer calorieën: 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
Er zitten 560 kilocalorieën in 1 portie (175 gram) friet met mayonaise, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet met mayonaise, zonder zout'?
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Minder vet en meer voedingsstoffen
Waar de bevroren patat bij een frituurpan in het vet verdwijnt, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. Er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat.
Het populairste puntzakje is de PZ17. Deze frietzakmaat wordt veel gebruikt in frietzaken en restaurants voor een kleine friet. In een PZ17 gaat ongeveer 150 gram friet. Ter vergelijking, een PZ26 is ongeveer 3 keer zo groot.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
1 zak (300 gram) patat, bereid, zonder zout bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Een gewoon pak friet weegt gemiddeld tussen de 231 en 397 gram. Het allerkleinste kleine pakje weegt 165 gram, een groot familiepak gemiddeld net geen kilogram. 350 gram is niet niks. Is het niet te ongezond zoveel frieten te eten?
Opnieuw blijkt de Frietketel de beste optie: in een klein pakje (een puntzak) krijg je 83 gram, goed voor 90 frietjes. Een medium bevat 120 gram en 163 frietjes.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
De frikandel is de snack die in deze vergelijking het laagst scoort qua calorieën, maar dit zegt niet gelijk dat dit de minst ongezonde snack is. De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout.
Frituurvet is een dikmaker
Deze voorgebakken friet bevat gemiddeld al 6 tot 8 gram vet, goed voor circa 62 kilocalorieën. Het afbakproces voegt daar 20 tot 28 gram vet toe. Dat staat gelijk aan ongeveer 215 kilocalorieën uit vet. Totaal voor 200 gram afgebakken friet dus circa 277 kilocalorieën uit vet of olie.
De conclusie. Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Frietjes zijn eigenlijk aardappelen en krijgen een Nutri-Score A omdat ze veel vezels, weinig zout, geen suiker… bevatten. Het is dus een gezond product. Maar je moet ze thuis wel nog bakken in vet en dan wordt het een vetrijker en calorierijker product.
In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet.