Enkele voorbeelden van taken van de arbeidsarts: Gezondheidstoezicht: medische onderzoeken die uitwijzen of je werknemer medisch gezien geschikt is om zijn taken uit te voeren. Arbeidsongevallen en beroepsziekten helpen voorkomen. Werkproblemen zoals stress en burn-out helpen voorkomen.
bent geweest door ziekte of ongeval, moet u zich aanmelden bij uw arbeidsgeneesheer. Deze controleert uw gezondheidstoestand en de geschiktheid ervan met het oog op uw werkpost. werkhervatting: indien u afwezig bent door ziekte of ongeval, kunt u vragen om de arbeidsgeneesheer te ontmoeten vooraleer u het werk hervat.
De arbeidsarts maakt meestal deel uit van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Vanwege het beroepsgeheim liggen de wijze en de inhoud van de communicatie met de werknemer, de werkgever, de huisarts, de adviserende arts en controlearts vast.
Een arbeidsgeneeskundig onderzoek is een gezondheidsbeoordeling: een medisch onderzoek bij een arbeidsarts van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPB). Eventueel is ook een verpleegkundige betrokken bij dat onderzoek.
Grofweg vraagt de arbeidsdeskundige zaken uit over de eigen functie, bijvoorbeeld over werkzaamheden en taken. Ook vraagt de arbeidsdeskundige de visie van de (ex-)werkgever en (ex-)werknemer, gezien deze mee moeten worden genomen in een eventueel op te stellen plan van aanpak.
Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op vragen als: Kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan uw werknemer doen?
De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van u opvragen bij uw behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor uw verzuimbegeleiding. Maar uw behandelend arts heeft medisch beroepsgeheim. Daarom mag uw arts de gevraagde gegevens alleen doorgeven als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
De arbeidsgeneesheer is, net zoals iedere andere arts, gebonden door het beroepsgeheim. Uw werkgever heeft bijgevolg geen inzage in uw medisch dossier. De communicatie tussen de arbeidsgeneesheer en de werkgever verloopt via het formulier voor gezondheidsbeoordeling, behalve bij een anonieme raadpleging.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Als patiënt kunt u om allerlei redenen een onderzoek, behandeling of andere medische tussenkomst weigeren. Dat kan bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of om persoonlijke redenen. De arts respecteert uw keuze en probeert alternatieven voor te stellen.
Een medisch onderzoek omvat een gedetailleerde analyse van je medische geschiedenis. Aan de hand van een reeks onderzoeken gaat onze arts ook na of je voldoet aan de fysieke en mentale geschiktheidscriteria die zijn gedefinieerd in de regelgeving.
De Geneeskundige raad voor invaliditeit (GRI) is een orgaan van onze Dienst voor uitkeringen en bestaat uit een Hoge commissie en haar Afdelingen. Haar leden zijn artsen en zij nemen beslissingen in individuele dossiers over arbeidsongeschiktheid.
De diagnose die je huisarts gesteld heeft, kent de controlearts niet. Zo kan hij in alle objectiviteit een beslissing nemen. Hij mag geen geneesmiddelen voor- schrijven en geeft geen mening over de behandeling van je huisarts; hij kan wel contact opnemen met je arts bij twijfel.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Behalve je eigen arts, mag alleen de bedrijfsarts je medische gegevens met jouw akkoord inzien. Die heeft ook een beroepsgeheim. Dit houdt in dat de bedrijfsarts jouw gegevens, maar ook wat er is besproken tijdens afspraken, niet mag delen.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het korte antwoord is ja. De bedrijfsarts mag lichamelijk onderzoek doen. Iedere arts, en dus ook de bedrijfsarts, is gerechtigd lichamelijk onderzoek te doen. De vraag is echter of lichamelijk onderzoek nodig is.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
De bedrijfsarts voert zijn beroep onafhankelijk uit. Hij brengt adviezen uit die in het belang zijn van de gezondheid van de werkenden. De bedrijfsarts werkt ook samen met de ondernemingsraad (of de personeelsvertegenwoordiging), de preventiemedewerker en met andere interne en externe deskundige(n).
Het arbeidsdeskundig onderzoek duurt zo'n drie tot zes weken en verloopt meestal als volgt: De arbeidsdeskundige gaat eerst in gesprek met de werkgever. Bij dat eerste gesprek is de werknemer niet aanwezig. Daarna volgt een gesprek met de werknemer. De werkgever is daarbij niet aanwezig.
De arbeidsdeskundige komt altijd tot een onafhankelijk oordeel. Daarbij maakt hij zoveel mogelijk gebruik van beschikbare informatie zoals arbeidsmarktonderzoek, gegevens van cliënt en informatie van de bedrijfsarts, verzekeringsarts of medisch adviseur.
Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige u over de re-integratiemogelijkheden van uw zieke werknemer. Om erachter te komen hoe de werknemer het best duurzaam herstelt, gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer zelf en de werkgever. Ook bezoekt hij eventueel de werkplek.