Een champignon is een soort paddenstoel. Een van de ruim 3.000 verschillende soorten paddenstoelen die in Europa voorkomen om precies te zijn. Van die duizenden zijn er ongeveer 50 eetbaar. Naast de witte champignon zijn dat bijvoorbeeld de kastanjechampignon, cantharel, beukenzwam en shiitakes.
Waarom is Witte champignons beter dan Bruine champignons? Zeer meer vitamine C per 100 g. Beduidend meer gamma-tocoferol per 100 g.
Een portobello is niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello heeft een doorsnee van wel 12 cm. Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af.
Er is voor ieder wat wils en ze zijn ook nog eens gezond. Wat je favoriet ook is - cantharel, oesterzwam, shiitake of portobello - alle paddenstoelen zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen.
Als je het aantal calorieën van dit gerecht eens op zou tellen, zou je versteld staan hoe weinig het er wel zijn. Courgetten hebben maar zo'n 50 calorieën per 150 gram en champignons hebben er nog minder, zo'n 22 per 100 gram.
Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ziekteverschijnselen, zoals diarree, braken en in hele ernstige gevallen is het dodelijk. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van het eten van giftige paddenstoelen.
Wanneer in het seizoen
Witte champignons zijn het hele jaar door uit Nederland verkrijgbaar.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Gekweekte champignons kun je rauw eten. Een enkele keer een paar plakjes rauwe champignon op brood of door een salade kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet in grote hoeveelheden. In champignons zit namelijk de natuurlijke gifstof agaritine.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: champignons zijn eigenlijk geen groentesoort. Het is een schimmel, net als alle andere paddenstoelen. Maar omdat ze gegeten worden als groente en om het overzichtelijk te houden, vallen ze onder de noemer AGF (aardappelen, groenten, fruit) in de categorie groente.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
De hoed van de kastanjechampignon is lichtbeige tot kastanjebruin en heeft soms kleine witte vlekjes. De steel is crèmekleurig en de binnenkant van deze paddenstoel is wit. Per vierkante meter worden er minder van geoogst dan van de witte variant, dat verklaart ook waarom kastanjechampignons duurder zijn.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Waarom is eekhoorntjesbrood goed voor je gezondheid:
Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel. Ook folaat (vitamine B11) is goed vertegenwoordigd in deze smakelijke paddenstoel.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten.
Snijd de champignons in plakjes en bak ze gedurende 1 minuut rondom aan. Laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier. Spreid de champignons daarna uit op een rooster of bakplaat en vries ze in. Zorg dat ze elkaar niet overlappen.