Als uien op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze tot 3 maanden vers en eetbaar blijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze beginnen schimmelen. Alles hangt af van de manier waarop je de ui bewaart. Zelfs als uien niet schimmelen, zullen ze uiteindelijk beginnen drogen waardoor ze niet lekker meer zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De ui is verdroogd, verkleurd of verrot. Voorgesneden uien worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar rauwe uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is iets minder lang houdbaar dan de gele ui. Bewaar de uien niet naast aardappels.
Wanneer niet meer eten? Als de ui droog, verkleurd of verrot is, is het meestal beter hem niet te eten. Bij een voorgesneden ui is het het beste hem niet meer te eten als hij slap en beschimmeld zijn, en een zure geur hebben.
In een luchtdichte container kun je geschilde uien idealiter 2 weken bewaren, maar controleer voor gebruik altijd even of de ui daadwerkelijk nog goed is. Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
De pigmenten die de uien de kleur geven, gedragen zich als een lakmoesproef. Ze zijn rood in de van nature zure ui. Ze worden groen/blauw in een alkalisch milieu. Het lijkt erop dat wanneer je de bonen kookt, het die alkalische omgeving creëert om de kleurverandering te veroorzaken.
De kans dat je voedselvergiftiging krijgt na het eten van een slechte ui is relatief klein. Het beste advies is nog altijd om het slechte deel te verwijderen zodat je de rest van het ui veilig kan eten.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Uien kun je 3 tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer. Ongepelde uien kun je tot 4 weken goed houden, mits droog bewaard, en niet te warm. Zodra er vocht of damp bij de uien komt gaan deze snel rotten. Uien dus nooit in de koelkast bewaren en nooit in een plastic zak.
Uien en sjalotten zijn oogstbaar wanneer het loof dor begint te worden en tegen de grond gaat. Wil je het proces versnellen, help ze dan een handje door ze allemaal dezelfde kant op te duwen. Het loof, net boven de bol, zal dan snel neervallen.
tuurschommelingen en droogte bevorderen het doorschieten. Om doorsc te voorkomen moet je bij aanvang van droge periodes de uien regelmatig ze slechts oppervlakkig wortelen. Zorg er wel voor dat ze niet met de 'voe , daar kunnen ze dan weer niet tegen.
Bewaar nooit uien samen met aardappels, de uien zullen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaard op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien 2-3 maanden goed blijven.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
De witte ui is een erg scherpe ui met een iets zoetere smaak dan de gele ui. Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Gezonde keuze
Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit is voor velen geen gemakkelijke opgave, maar door een ui toe te voegen aan je gerecht is deze doelstelling makkelijk te bereiken.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”