Beide wijnen smaken heel goed met rundvlees en kaas, al heeft Merlot een iets groter assortiment dan dat van Malbec.Daarnaast heeft Malbec zachtere tannine en een lagere zuurgraad dan Merlot, zelfs als de wijn jong is.
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
Malbec uit Mendoza smaakt meestal rijk en vol, met tonen van kersen; de Franse versie neigt meer naar zwarte en blauwe bes, in combinatie met kruidigheid. Malbec wordt ook in diverse landen op kleine schaal gebruikt in Bordeauxblends.
MALBEC IN HET KORT
Malbec is een druif die in Frankrijk in de Cahors hele andere wijnen oplevert dan in het hooggelegen Mendoza in Argentinië. De Cahors wijnen zijn streng en stevig, met veel harde tannines. Ze hebben jaren nodig om zachter te worden. Uit Mendoza komen malbec-wijnen met veel zwarte bramen en bessen.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De herkomst van de Malbec
In Frankrijk is de malbec-druif dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon en de cabernet franc en de tannat-druif.
Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn. Merlot past goed bij een hamburger of biefstuk.
De malbec is een druivenras waar rode wijn van gemaakt wordt. De druif is ook bekend onder de naam côt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
De smaak van Pinot Noir is enorm divers. Maar algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn.
De smaak is licht en fruitig en de verschillende smaakelementen kunnen uiteen lopen van rood fruit, gedroogd fruit, vanille, karamel en soms zelfs specerijen, drop, tabak of nootmuskaat.
De bakermat van de malbec is Frankrijk, meer bepaald het zuidwesten ervan, waar ook Bordeaux ligt. Daar maakte de malbec lange tijd deel uit van de befaamde Bordeaux-blend, naast de cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot.
Soepele rode wijn: stevig, zacht en romig
Ook de smaak van kruiden is duidelijk aanwezig. Bekende wijnen in deze categorie zijn Tempranillo uit Rioja, Shiraz en blends (een combinatie van bijvoorbeeld Merlot en Carbernet).
Wat is rioja? De Rioja is een ongekend bekende Spaanse rode wijn. De naam staat voor de streek waar de wijn vandaan komt, namelijk La Rioja. Deze wijn kan daarom, anders dan bijvoorbeeld een chardonnay of een Merlot, alleen uit Spanje komen en dan specifiek uit deze streek.
Welkom op Salenteinshop.nl, de officiële webshop voor Salentein wijn! Laat je verrassen door prachtige Argentijnse wijnen, gemaakt van de beste druiven. Aan de voet van het Andesgebergte vind je drie mooie wijngaarden, San Pablo, La Pampa en El Oasis, die met zorg en liefde worden bewerkt.
Malbec is een blauwe druif die zijn oorsprong kent in Frankrijk. Tegenwoordig staat deze druif ook bekend als de nationale druif van Argentinië waar de meeste Malbec wijnen uit het hooggelegen Mendoza komen. Malbec wijnen zijn over het algemeen krachtige rode wijnen met in de smaak veel zwart fruit en kruidige aroma's.
Wijnen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sangiovese worden traditioneel op kamertemperatuur gedronken. Alleen is de kamertemperatuur tegenwoordig al snel meer dan 20 graden. Bij dergelijke temperaturen blijft er niets over van de smaak en het aroma van je wijn.
De smaak van wijn hangt veelal af van de herkomst en vinificatie. Groeit de merlot in een koeler klimaat, dan zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat is de merlot vaak wat zwaarder en zoeter. Het bevat aroma's van kersen, pruimen, cacao en vanille.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines. Ook zijn de zuren wat subtieler, waardoor een Merlot vaak toegankelijker is.