De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
De ombouwsetjes die genoemd worden bestaan uit een universele 1-DIN DAB+ autoradio, met bijbehorende speciale antenne. Om de radio passend te krijgen in de auto,kan er een adapter frame nodig zijn. Ze zijn verkrijgbaar bij audiozaken, bedrijven die gespecialiseerd zijn in auto-elektronica en accessoires.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
heb ik voor DAB+ een internetverbinding nodig? Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Upgraden met DAB+
Bij externe ontvangers is het simpel om DAB+ toe te voegen. De modules zijn doorgaans compact en je sluit hem bijvoorbeeld aan de AUX-ingang aan. Ook zijn er modules die je via USB of bluetooth koppelt. Zo maak je bestaande cd-receivers, stereo's, FM-radio's of smartphones geschikt voor DAB+.
DAB+ is digitale radio via de ether en zal de opvolger voor analoge broadcasting via FM en de ether zijn. Het is de verbeterde versie van DAB (digital audio broadcasting) dat al in 1981 is ontwikkeld door het Instituut voor Radiotechniek in Duitsland.
Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op. De kabel verdwijnt als een van de drie manieren die je vandaag hebt om naar radio te luisteren – resteren nog: radio luisteren via de ether en via het internet. Met DAB+ luister je naar radio via de ether.
Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan. De autobranche maar ook wij als verspreiders van verkeersinformatie via RDS/TMC, zijn ons aan het voorbereiden om via DAB+ de informatie te gaan leveren.
Wat is DAB+?
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig. De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether.
Heeft Nederland volledig dekking voor DAB+?
Nederland is met een dekking van ±97% al vrij ver. Dit is echter wel vooral buitenshuis. Binnenshuis verschilt de ontvangst weer per regio.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Kosten voor de autoantenne
Antennes zijn de meest goedkope en eenvoudig te monteren onderdelen. De prijzen beginnen bij 10 euro en kunnen afhankelijk van maat en functiemogelijkheden ettelijke honderden tot meer dan duizend euro kosten.
Welk formaat past in jouw auto? Er zijn 2 verschillende soorten autoradio's: 1-DIN en 2-DIN. Een 1-DIN autoradio is kleiner van formaat en zie je vooral terug bij oudere auto's. Een 2-DIN autoradio is groter en heeft vaak een scherm dat je bedient met je vingers.
Veelgestelde vragen over DAB+-antennes
Meestal moet je de antenne aan de binnenkant van de voorruit van je auto plaatsen. Maak je ruit goed schoon voordat je de antenne met behulp van een plakstrip op het raam plakt. Vervolgens sluit je de kabel aan op de achterkant van je autoradio.
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt digitale radio uitzendingen mogelijk. Het signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen, mits jouw radio over een DAB+ ontvanger beschikt.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus. Dit ligt niet aan de radio, maar aan het feit dat er te weinig DAB+ signaal is op die plaats.
Met behulp van een DAB+ adapter kunnen oude stereo-installaties en radio's opgewaardeerd worden tot DAB-geschikte apparaten. Sommige bieden zelfs het voordeel dat ze Bluetooth kunnen ontvangen en uitgerust zijn met WLAN.
1. Sony XDR-S61D – DAB+ Radio. De Sony XDR-S61D – DAB+ Radio is uit ons onderzoek gekomen als de beste DAB+ radio van 2022. Dit is een uitstekende draagbare DAB/DAB+/FM digitale radio tuner die voorzien is van een wake up- en sleep timer.
Losse digitale radio-ontvanger
Deze kost eenmalig €50. Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset. Met de afstandsbediening kun je dan langs de radiozenders zappen.
Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders. Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden.
Helder ontvangst met DAB+
DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt. DAB+ is de verbeterde versie van DAB (digitale radio). Een DAB+ tuner staat garant voor kraakheldere geluidsweergave zonder ruis.
De coaxkabel opnieuw aansluiten
Schakel eerst uw stereosysteem uit. Koppel de coaxkabel los van uw stereosysteem, en van de "Radio" – aansluiting van uw wandcontactdoos in de muur. Sluit nu de coaxkabel aan op de "TV”- aansluiting van uw wandcontactdoos, en de ANT IN- aansluiting van de digitale radio- ontvanger.
Minder digitale luisteraars dan verwacht
En hoewel de vergunningen op de FM-frequenties dit jaar aflopen, kregen vier van de best beluisterde commerciële Nederlandse radiozenders - Qmusic, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio - begin dit jaar toestemming van de overheid om in elk geval nog tot 2025 uit te zenden op FM.