Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak.De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.
Een lichte sojasaus heeft een lichtere bruine kleur en is meestal een klein beetje doorzichtig. Deze sojasaus wordt vooral gebruikt als smaakmaker in gerechten en heeft vooral een zoutige smaak. Doordat het ook een iets dunnere consistentie heeft, spreekt men ook wel vaak over dunne sojasaus.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Donkere sojasaus (laochou, 'oude soja') is een variant op de normale Chinese (lichte) sojasaus. Deze sojasaus wordt gemaakt volgens hetzelfde proces als gewone sojasaus, maar dan met de toevoeging van suikerstroop (en karamel). Donkere sojasaus is diepzwart van kleur, veel stroperiger en dikker dan zijn lichte variant.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Natuurlijke ingrediënten
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
Lee kum kee Premium lichte sojasaus bestellen | ah.nl.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
Welke heeft de voorkeur? ABC heeft mijn voorkeur, het lijkt wel zoute appelstroop, lekker! Maar Kaki Tiga en Bango zijn eigenlijk net zo lekker, qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel. De andere 3 (A-brand, conimex en Go-tan) smaken duidelijk anders.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Donkere Japanse sojasaus
De donkere variant zie je het meest (te koop in elke supermarkt): deze heeft een volle, zoute smaak en staat ook op tafel in sushirestaurants (dikwijls van Kikkoman). Gebruik 'm om te koken, marineren en als dipsaus.
Sojasaus is ideaal in Oosterse gerechten, daar kan je zowel de zoute als de zoete sojasauzen gaan toevoegen. Bijvoorbeeld in een wokpan.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen. Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.