Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Verven Over Beits. Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout.
Mits een grondige voorbereiding kan je zowel gevernist als gebeitst hout overschilderen. Ontvet eerst de ondergrond grondig. Schuur vervolgens het oppervlak mat.
Dat kan prima, als je het maar op dezelfde basis houd. In jouw geval dus watergedragen lak gebruiken.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Het werkt als volgt: met bijvoorbeeld een fohn verhit u de laklaag en deze schraapt u er vervolgens af met een schraper. Gebruik bij voorkeur een goede, professionele schraper. Dat gaat makkelijker en voorkomt beschadigingen aan het hout. Na het schrapen kunt u het beste even naschuren met schuurpapier.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Kleur bekennen of veranderen
Bovendien zijn transparante beitsen er ook in minder “natuurlijke” kleuren als rood en blauw. Denk van tevoren wel goed na over de kleur, want een hout wat in een donkere kleur is gebeitst, kan niet meer lichter worden gemaakt met transparante beits.
Ja hoor dat kan zonder problemen mits je op voorhand goed reinigt en schuurt en het (kern)hout voldoende droog is. Een beits (of éénpotsysteem of schakelverf) kan je zien als half grondverf, half gewone / glans verf.
Beits over beits aanbrengen
Wanneer u hout wilt bewerken dat al eerder bewerkt is met beits, dan kunt u zonder probleem een nieuwe laag aan brengen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Verwijder alle knoppen en handvatten en schuur het meubel lichtjes met medium gekorreld zandpapier af. Hierdoor zal de verf beter hechten. Wrijf af met een natte doek en laat drogen. Schilder het meubel eerst met een solventgedragen primer of met een solventgedragen houtprimer.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Wil je een tuinhuis beitsen dat ooit gelakt is maar inmiddels een nieuwe beschermlaag nodig heeft? Zorg dan dat je het hout goed schoonmaakt zodat het stofvrij is. Gelakt hout moet je grof schuren en aansluitend stofvrij maken. Voor schuren van gelakt hout gebruik je schuurpapier met een grote korrel.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Je kunt het hout lakken door eerst een dunnere laag aan te brengen. Werk bij voorkeur in meerdere dunne lagen, in plaats van met één dikke laag. Het is verstandig om na iedere laag opnieuw te schuren, met een fijne korrel 320 of met een schuurspons met korrel 320.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen. En bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar. Met beits kan je daarnaast tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen opknappen.