Deze hormonen zorgen ervoor dat glad spierweefsel samentrekt waardoor de baarmoeder het baarmoederslijmvlies uitstoot, menstruatie genaamd. Daarnaast zijn prostaglandines van invloed op het gladde spierweefsel in de darm, waardoor er vaak diarree wordt veroorzaakt.
Tijdens de menstruatie moeten sommige vrouwen meer poepen en krijgen enkele van hen zelfs te maken met diarree. Deze diarree wordt ook wel menstruatie diarree genoemd en houdt in dat je ontlasting een lossere of meer waterige consistentie heeft dan normaal.
Wil je diarree tijdens je menstruatie voorkomen? Helaas, heel veel is er niet aan te doen dat je hormoonlevels de boel down there een beetje op zijn kop zetten, maar je kan er qua voeding wel rekening mee houden. Vermijd foods die nog meer gassen op kunnen wekken, zoals peulvruchten, kolen en broccoli.
Omdat je darmen meer bewegingen maken, kan het zijn dat je vaker op de wc zit dan normaal. Daarnaast nemen je darmen dankzij die hormonen meer water op, waardoor je ontlasting zachter wordt. Diarree en menstruatie zijn dan ook geen abnormale combinatie.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
"Bij vrouwen wordt de pijn veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, mannen hebben geen baarmoeder dus die kunnen dat gevoel nooit hebben. Misschien ervaren ze darmkrampen of elektrische prikkels? Het blijft in elk geval appels met peren vergelijken."
Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven.
Wat is het premenstrueel syndroom? Bij het premenstrueel syndroom (PMS) krijgt u elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat u ongesteld wordt (menstruatie). U krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten en een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat u niet uw gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Vaak heb je bij dysmenorroe vlak vóór en tijdens de menstruatie last van pijn in je onderbuik of van hevige buikkrampen. Soms kun je ook last hebben van pijn in je onderrug of in je benen. De menstruatiepijn bereikt binnen 24 uur een piek en is meestal binnen een paar dagen over.
Downward Facing Dog helpt om menstruatiepijn te verlichten. Ga op handen en knieën staan en til je knieën tijdens je uitademing op. Til je heupen omhoog richting het plafond en trek je hielen en schouders naar achteren. Maak je geen zorgen als je hielen de grond niet raken.
Endometriose komt vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vijftien procent van de patiënten is onder de dertig jaar.
Nee, het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit een onbevruchte eicel die vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond.
Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige vrouwen zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Het is over het algemeen bekend dat vrouwen gedurende de menstruatie last kunnen hebben van verergerde prikkelbaarheid, vermoeidheid, een bedrukt gevoel of last van stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben meer of minder last van deze hormooncyclus dan de ander. Het is immers een natuurlijk proces.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je cyclus, dus vlak voor je menstruatie', zegt Natasha. Een hoog oestrogeenniveau kan er indirect toe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel ervaart en dat ook ziet op de weegschaal.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.