Stappen. Met een mes of dunschiller snijd je de oranje schil van de sinaasappel. Zorg ervoor zo dun mogelijk te schillen zodat je zoveel mogelijk van het witte gedeelte behoudt. Snijd de sinaasappel in vieren of achten zodat het in de trechter van je slowjuicer past.
Kan ik sap uit citrusvruchten (zoals sinaasappels, citroenen of limoenen) persen met mijn sapcentrifuge? Ja, u kunt citrusvruchten persen met de sapcentrifuge.
Pel de sinaasappels en doe de partjes (met velletje) ook in de blender. Vul aan met het wortelsap en blend tot een gladde smoothie.
Je haalt ongeveer 75-100ml sap uit 1 sinaasappel. Met een doos haal je dus meer dan 6 liter sinaasappelsap in huis!
De schil van citroen kan in de slowjuicer, mits je slechts enkele en dunne schijfjes gebruikt voor een extra aroma in het sap.
Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
Dit lekkere sapje uit de slowjuicer maak je met veel wortel, appel, pastinaak en een beetje citrus. Lekker fris en bomvol vitamines.
Om een glas van 150 ml vol te krijgen heb je ongeveer 3 volledige perssinaasappels nodig. Zo'n klein flesje van 250 ml bevat dus 5 sinaasappels, het felsje van 330 ml 7 sinaasappels, het flesje van 500 ml 10 sinaasappels en de fles van 1 liter maarliefst 20 sinaasappels.
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes. Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Hiermee kunnen dus citroenen, limoenen, sinaasappels en andere citrusvruchten geperst worden. Een sapcentrifuge kan bijna alle soorten fruit verwerken maar ook groenten. Zolang er maar sap uit gehaald kan worden.
De sinaasappel is de bekendste citrusvrucht. Perssinaasappels bevatten meer sap en hebben een meer vezelachtige structuur dan handsinaasappels. De smaak van de perssinaasappel kan variëren van zoet, fris tot iets bitter. Uit perssinaasappels kun je natuurlijk het lekkerste sap halen.
Fruit zoals aardbeien, krieken (ontpit), kersen (ontpit), rabarber, aalbes, framboos, pruim (ontpit) zijn meestal vroeger oogstklaar. Deze kan men het best invriezen en op een later tijdstip in combinatie met appels laten persen. Het ingevroren fruit dient voor het persen volledig ontdooid te zijn.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Sinaasappelen en afvallen. Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt).
Veel suiker, weinig vezels
De sappen van 100% sinaasappel bevatten van nature al veel suiker en scoren daarmee ook een C. Je kunt beter een sinaasappel eten dan alleen het sap drinken. Dan krijg je naast vitamines ook de vezels binnen.
Kosten voor één liter sap variëren van 4 euro tot zo'n 5 euro. Om zelf een liter jus d'orange te persen heb je ongeveer 8 tot 10 perssinaasappels nodig (circa 2 kilo).
Een normaal glas sinaasappelsap (250 ml) bevat gemiddeld vijf sinaasappels.
Bij een eenvoudige pers moet je zelf op die halve sinaasappel duwen en draaiende bewegingen met je hand maken. Na een aantal keren draaien en persen/beweging, pak je de helft op en kijk je binnen in: De helft van de sinaasappel is uitgeperst als je alleen de schil nog ziet: de binnenkant (het vruchtvlees) is dan weg.
Je kunt niet álles in een slowjuicer doen. Banaan en avocado zijn bijvoorbeeld te dik, en bevroren fruit werkt ook niet. Alles wat je in een blender gooit drink je op en dat is bij een slowjuicer niet het geval. De niet vloeibare stukken worden gescheiden en dat resulteert in best wat fruit/groenteresten.
Heerlijk om goed wakker te worden of als tussendoortje is een wortel gember sapje gemaakt met een sapcentrifuge. Het is gezond, lekker en fris!
Over het algemeen is een blender een beter idee dan een slow juicer. Zo gooi je het gezondste deel niet weg, maar drink je het op, namelijk; de vezels. Want die behoud je wanneer je iets in de blender stopt. Door diezelfde vezels geeft een smoothie meer verzadigd gevoel dan een juice.