'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
Al duizenden jaren begroeten mensen elkaar met een hand. Volgens etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo begroeten zelfs sommige dieren elkaar op deze manier. Tijdens de pandemie werd er besloten om even geen handen te schudden en was iedereen in de war.
Hand. In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Een variant die weleens voorkomt is de zogenoemde boks ((en) fist-bump) waarbij de personen elkaar zachtjes met de rechtervuisten aanraken ...
Jongens zullen meisjes een kus op de wang geven. Maar jongens zullen elkaar meestal enkel een hand geven of een handshake uitvoeren die ze ergens terloops hebben bedacht. Vanwaar deze afstand tussen jongens?
'hoi' is het meest gebruikte woord, en het komt in Nederland veel vaker komt dan in Vlaanderen. 'hallo' staat op de tweede plaats, met een meer evenwichtige verdeling tussen Nederland en Vlaanderen. 'hai' komt vaak voor in Nederland, en zo goed als niet in Vlaanderen.
De een wil er drie geven, terwijl de ander na één kus op de wang het hoofd al wegtrekt. Voor (jonge) mannen is het geven van een zoen een teken van vriendschap en waardering. Daar tegenover staat dat mensen die elkaar voor het eerst dagzeggen vaak niet moeten denken aan die verplichte kussen.
Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars. Vlaamse mannen kussen elkaar nooit.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen. In het Midden-Oosten zoenen mannen elkaar drie keer, maar mannen en vrouwen doen dat juist niet en zij schudden ook geen handen.
Onder vrienden begroeten Spanjaarden elkaar meestal met omhelzingen en een kus op de wang. Als begroeting kunt u met een gerust hart "Hola" - "Hallo" in het Spaans - zeggen. "Hasta Luego" betekent daarentegen "doei" of "tot snel".
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie.Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Bouw de zoen in ieder geval rustig op, de meeste mensen vinden het niet fijn om meteen over te gaan op agressief tongen. Varieer tijdens de zoen tussen met/zonder tong, tempo, bewegingen en hou het speels. Enne, af en toe een adempauze kan ook geen kwaad.
Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen. Zoenen vermindert ook stress en geeft ons een veilig gevoel. Door de kus daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor we ons niet alleen veilig voelen, maar ook ons gevoel van eigenwaarde kan verbeteren.
Vroegnieuwnederlands groete, gruete, uit Middelnederlands grute, afleiding uit groeten, groten 'groeten', waarvoor zie groeten. Evenzo afgeleid zijn Limburgs grote, Nederduits Groot en Duits Gruß.
Voor een Amerikaan is de vraag hoe het met je gaat niet meer dan een beleefde begroeting. Het betekent in feite gewoon 'hallo'. Je kunt dus ook gewoon 'hi, how's it going' terug zeggen en verdergaan met je dag.
De etiquette of het decorum is een geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en de omgangsvormen. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving, in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.
12 seconden was volgens de meerheid de perfecte lengte voor een goede kus. Natuurlijk is dat direct keihard wetenschappelijk bewijs, maar laat dat de pret vanavond niet drukken en ga vanavond bij thuiskomst nog eens voor zo'n lekkere, lange zoen.
Die drie zoenen, eerst op de linker wang, dan rechts en dan weer links, is typisch Nederlands. Over de grens doen ze het net weer anders. Belgen kussen EEN keer. Spanjaarden twee keer en Fransen kussen, afhankelijk van de regio twee, drie of zelfs vier keer.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert Katia Loisel uit: "Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert.