Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
Karnemelk kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat karnemelk positieve effecten heeft op de darmflora en het immuunsysteem. Dus, zolang je geen (ernstige) lactose-intolerantie hebt: karnemelk is goed voor elk.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Toegevoegd na 11 uur: De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas.
Het lichaam gebruikt riboflavine om enzymen in de cellen te activeren, waardoor de energieproductie wordt gestimuleerd. Het helpt ook de leverfunctie te verbeteren en het helpt bij de ontgifting van het lichaam.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Wat hem zo bijzonder maakt? Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen. Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij nog zoals vroeger, romig met een licht zuurtje.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Ook het drinken van karnemelk kan goed zijn om je darmflora te verbeteren. Dit komt omdat er in karnemelk melkzuurbacteriën zitten die bij de “goede” bacteriën horen in de darmflora. Hierdoor vermeerder je de juiste bacteriën waardoor de “slechte” bacteriën weer een minder goede positie hebben in de darmen.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Melk geeft weliswaar verlichting van de pijn, maar veroorzaakt ook een verhoogde aanmaak van maagzuur. Een voeding die hoofdzakelijk bestaat uit melkproducten is dus geen oplossing, maar het is ook niet verstandig alle melkproducten te vermijden.
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Yoghurt is goed voor je hart
Dit 'goede' cholesterol stimuleert de gezondheid van het hart. Ook andere wetenschappers ontdekten dat yoghurt het risico op een hartaandoening verkleint. Bovenal heeft onderzoek uitgewezen dat zuivelproducten zoals yoghurt een hoge bloeddruk kunnen verlagen.
Toch verdient alleen boerenkarnemelk die naam: boerenkarnemelk is als enige nog echt gekarnd, aan karnemelk van de zuivelindustrie komt helemaal geen karnen meer te pas. De echte ambachtelijke boerenkarnemelk ontstaat samen met de boerenboter na het karnen van de licht-aangezuurde melk.
Karnemelk ontstaat doordat er bepaalde bacteriën aan magere melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers die van nature in melk zitten om in zuur, wat de typische smaak aan karnemelk geeft. Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).