Geef anders invulling aan het woord 'gecondoleerd'.
Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
In gedachten zijn we bij je/jullie. Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
Zeg iets
Bijna iedereen vindt het moeilijk om iets te zeggen tegen iemand die net een dierbare heeft verloren. Bedenk in ieder geval dat het slechtste wat je kan zeggen is niets. Uit angst het verkeerde te zeggen, zeggen we niks of ontlopen we iemand. Hierdoor voelt de persoon zich nog meer alleen.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Heb begrip voor de fysieke kant van rouw en durf er – als je iemand goed kent – ook naar te vragen. Dit geldt ook voor het verdriet. Zeg niet: 'Het komt wel goed', maar laat de emotie er zijn.Zeg liever: 'Ik vind het zo erg voor je', zegt ervaringsdeskundige Jedidja op Instagram.
Wat is juist: ter nagedachtenis aan iemand of ter nagedachtenis van iemand? Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies. Laat het weten als ik iets kan doen om jullie te helpen! In gedachten zijn we bij je/jullie.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Iets wat je doet denken aan de overleden persoon, of gewoon iets wat de nabestaande mooi vindt. Dit kan een mooi fotolijstje zijn of een waxinelichthouder. Ook een mooi notitieboek om herinneringen in vast te leggen en het verdriet van zich af te schrijven kan heel waardevol zijn. Zorg voor afleiding.
Sluit invoelend af. Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.
Met innige deelneming.Gecondoleerd met dit enorme verlies.Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over. Door er iets aan toe te voegen, laat je zien dat je echt meeleeft. Van harte is op zichzelf een neutrale toevoeging: je drukt er alleen extra betrokkenheid mee uit. Van harte gecondoleerd is dus niet ongepast of fout.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot.Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
De voorbeeldbrieven in deze boeken worden afgesloten met Hoogachtend of Met oprechte deelneming. Een afsluiting als Met vriendelijke groet of Veel sterkte kan gebruikt worden als de briefschrijver goed bekend was met de overledene, of goed bekend is met de nabestaanden.