Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Vermijd contact met uw huisgenoten en houd afstand. Dus ook niet knuffelen of zoenen en geen seks. Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD). Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn.
Hoe lang blijf ik thuis na een positieve coronatest? Je moet tot minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Je moet in quarantaine: zodra je je ziek voelt, maar nog geen positieve coronatest hebt afgelegd. in sommige gevallen wanneer je langer dan 48 uur in het buitenland was of langer dan 48 uur in België zal verblijven.
De kans dat je zelf anderen besmet is erg klein als je afstand houdt van anderen, niest en hoest in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruikt en thuis blijft als je klachten hebt. Doe bij klachten altijd een zelftest. Mocht je toch iemand besmet hebben, duurt het 2 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt. Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen.
De uitslag is positief
Ga bij een positieve uitslag van een zelftest direct in isolatie en ontvang geen bezoek. U hoeft de positieve testuitslag niet te melden bij de GGD. Kijk op Mijnvraagovercorona.nl tot wanneer u in isolatie moet blijven.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen. Reizigers die (terug)komen uit een gebied waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt moeten meewerken aan registratie en quarantaine.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent. Voor een antigeen(zelf-)test geldt dat de kans klein is dat je na de isolatie nog positief test. Een antigeentest is alleen nog positief bij mensen die nog veel virus bij zich dragen.
Bij de omikronvariant kan iemand al voordat de klachten beginnen besmettelijk zijn, maar duurt de besmettelijke periode korter dan bij eerdere varianten van het virus. Vanaf 18 februari 2022 zijn daarom de isolatieregels iets aangepast.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Contactonderzoek door GGD
Het kan ook zijn dat de GGD u belt bij een positieve test. Dat doen ze als u deel uitmaakt van een steekproef. Of van een specifieke groep. Werk dan mee aan het beantwoorden van hun vragen.
Mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen vanaf nu een zelftest doen of naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten.
Onderzoek toont aan dat de betrouwbaarheid van de uitslag van een zelftest bij mensen zonder klachten laag is. Tijdens de Omicron-variant werd maar liefst 72-85 procent van de in werkelijkheid besmette mensen door de zelftest gemist.
De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die nog weinig virus heeft of weinig virus meer bij zich draagt. De PCR test wordt ook wel een NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) test genoemd.
Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).