Op dit moment leven er nog 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, maar over 20 jaar zijn er waarschijnlijk nog slechts 10.000 over als gevolg van ontbossing, jacht en conflicten met mensen. Alleen in Zuid-Afrika is de populatie leeuwen stabiel door de aanleg van beschermde natuurgebieden zoals het Krugerpark.
Nu leven er nog 20.000 leeuwen, maar volgens recent onderzoek zal het aantal dieren over 20 jaar gedaald zijn naar nog maar 10.000 dieren. De oorzaken van de dramatische afname van de populatie zijn ontbossing en jacht, maar ook conflicten met mensen.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
De leeuwen zijn vrij zeldzaam. Volgens deskundigen leven er minder dan 15 witte leeuwen in het wild. In dierentuin zijn er nog ongeveer 300.
In het wild leven in zuidelijk Afrika nog circa 20.000 leeuwen, waarvan zo'n 3500 in Zuid-Afrika. Het schieten van een gefokte leeuw kost maximaal 20.000 dollar, voor het schieten van een wilde leeuw kan tot 100.000 dollar worden neergeteld.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Op dit moment leven er nog 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, maar over 20 jaar zijn er waarschijnlijk nog slechts 10.000 over als gevolg van ontbossing, jacht en conflicten met mensen. Alleen in Zuid-Afrika is de populatie leeuwen stabiel door de aanleg van beschermde natuurgebieden zoals het Krugerpark.
Alleen al in de afgelopen kwart eeuw is hun aantal met ongeveer de helft afgenomen. Maar hoeveel leeuwen zijn er nou over in Afrika? Het antwoord is verrassend vaag. Het meest gehoorde antwoord is 20.000, maar dat aantal zit veel leeuwenonderzoekers niet helemaal lekker.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
De tijger, om precies de zijn de Siberische Tijger, dat is de grootste van die drie. Op nummer 2 staat de leeuw, op 3 de panter. De Siberische Tijger is echter niet de grootste katachtige, dat is de Lijger. Het kind van de mannetjesleeuw en de vrouwtjestijger kan wel 3 meter lang worden!
Waarom is het belangrijk om de leeuw te beschermen? Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur.
Big cats. Leeuwen zijn na tijgers de grootste katachtigen. Mannetjes kunnen wel 2.60 tot 3.30 meter lang worden en wegen als ze volwassen zijn meer dan 250 kilo. Leeuwinnen daarentegen zijn wat kleiner van stuk en kunnen een lengte hebben van zo'n 2.40 tot 2.70 meter en wegen rond de 125 kilo.
Door gerichte jacht en het verdwijnen van leefgebied en natuurlijke prooi is hij uit het grootste deel hiervan verdwenen. De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 40% afgenomen. Een relatief nieuwe bedreiging is de jacht op leeuwen, om zijn skelet in traditionele Aziatische medicijnen te verwerken.
Hoewel mannetjesleeuwen groter en sterker zijn dan vrouwtjes, jagen ze bijna nooit mee. Met hun opvallende manen kunnen ze zich namelijk minder goed verstoppen. Als de leeuwinnen een prooi gevangen hebben, is de leeuw echter wel de eerste die mag eten.
Oude, jonge of zieke leeuwen kunnen worden aangevallen, gedood en opgegeten door andere roofdieren zoals hyena's en luipaarden. Daarnaast kunnen mannetjesleeuwen welpen die niet van hen zijn doden en eten . En een krokodil kan een zwemmende leeuw grijpen en opeten.
Net als katten houden leeuwen niet van zwemmen. Soms springen zij wel in het water voor verkoeling of om te vluchten uit een gevaarlijke situatie, maar dat gebeurt niet vaak. Mocht je ooit een leeuw tegenkomen in het wild, blijf dan muisstil staan en ren in geen enkel geval weg! Meestal vertrekt de leeuw dan weer.
Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op ongeveer 3900.
Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld.
De leeuw (Panthera leo) is een roofdier dat behoort tot de brulkatten uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter.
1. Poes. Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.