Leukocyten zijn één van de verschillende soorten witte bloedcellen die in het bloed door het lichaam vervoerd wordt. Daarom wordt leukemie ook wel bloedkanker genoemd. Het beenmerg is de fabriek waar deze witte bloedcellen gevormd worden.Vandaar dat de andere benaming van leukemie ook wel beenmergkanker is.
Leukemie is de naam voor meerdere soorten beenmergkanker.
Het nestelt zich vaak in bloedvormende organen en kan leiden tot botaantasting, nierfalen en infecties. Patiënten hebben last van vermoeidheid en ernstige pijn. Ook is er soms sprake van spontane botbreuken wanneer de kanker ingenesteld zit in de botten die daardoor kwetsbaar zijn.
Gemiddeld zo'n 5 tot 7 jaar, met uitschieters ver naar boven. Er zijn patiënten die hier al 20 jaar op controle zijn. Maar als we die nieuwe geneesmiddelen voor zoveel mogelijk patiënten effectief in willen zetten, moet wel per patiënt duidelijk zijn wat de ziekteactiviteit is.
Multipel Myeloom is niet te genezen. Het is meestal wel mogelijk om de ziekte langere tijd tot rust te brengen. U heeft dan minder klachten. Na een korte of langere tijd komen de klachten wel terug.
Multipel myeloom is kanker van het beenmerg. Beenmerg zit binnen in je botten, waar je bloedcellen gemaakt worden. Multipel myeloom heet ook wel de ziekte van Kahler.
Beenmerg zit in het binnenste van onze botten. Het is een sponsachtig, rood weefsel. Het bloedvaten- en lymfestelsel zijn transportsystemen in ons lichaam. Daardoor kunnen de kwaadaardige cellen zich makkelijk naar andere plaatsen in het lichaam verspreiden.
De meest voorkomende klacht is pijn aan de botten. Vooral die botten waarin veel beenmerg zit zoals de wervels, bekken, heupen en het borstbeen kunnen ernstig aangetast raken door de ziekte. Er ontstaat pijn en er kunnen gaten in de botten komen. Hierdoor ontstaan botbreuken en ingezakte wervels.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Kanker zelf is nooit erfelijk. Je kunt dus geen borstkanker van je moeder erven.
Er zijn verschillende soorten beenmergziekten, die hieronder apart beschreven worden: acute leukemie, chronische leukemie, multipel myeloom (de ziekte van Kahler) en de ziekte van Waldenström. Verwant hieraan zijn de kankers van het lymfestelsel: Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom.
Behandeling. De ziekte van Kahler is niet te genezen, maar doorgaans uitstekend te behandelen met (nieuwe) geneesmiddelen. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de ziekte van Kahler en behandelt veel patiënten met een Multipel Myeloom met de nieuwste geneesmiddelen.
Zoals eerder aangegeven is CLL een chronische ziekte, waar met normale medicijnen geen genezing kan worden gebracht. Wel is het zo dat mensen vaak vele jaren tot zelfs tientallen jaren met CLL kunnen leven. Zelfs een normaal leven kunnen leiden.
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die in het beenmerg ontstaat. AML is een levensbedreigende ziekte. Zonder behandeling overlijden patiënten in de meeste gevallen binnen enkele maanden.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Stamcellen kunnen verschillende typen bloedcellen maken in het beenmerg. Bij een stamceltransplantatie worden de zieke (en gezonde) cellen van de patiënt in het beenmerg vernietigd en vervangen door gezonde, goedwerkende (donor)stamcellen. Deze moeten het beenmerg herstellen en opnieuw bloedcellen gaan maken.
Multipel myeloom (ook de ziekte van Kahler genoemd) is een vorm van beenmergkanker die ontstaat doordat plasmacellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in het beenmerg.
Chronische myeloïde leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en myelodysplasie, een zeldzame vorm.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede.Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus.
Elke vorm van kanker kan naar de hersenen uitzaaien. Uitzaaiingen naar de hersenen komen echter het vaakst voor bij longkanker, 30-50% van de patiënten met longkanker ontwikkelt in de loop van het ziektetraject een uitzaaiing naar de hersenen.
Leukemie is de verzamelnaam voor verschillende soorten beenmerg- of bloedkanker en een ernstige, soms levensbedreigende ziekte. Sommige vormen komen vaker voor bij kinderen en andere juist bij volwassenen. Er bestaat verschil in behandeling en genezingskans van leukemie op kinderleeftijd en leukemie bij volwassenen.
Sommige kankersoorten zaaien sneller uit naar de botten dan andere. Bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaatkanker en longkanker komen botuitzaaiingen vaak voor. Ook nierkanker, darmkanker en schildklierkanker kunnen uitzaaien naar de botten.