Roestvrij staal is het meest robuuste materiaal waarvan gemberraspen gemaakt worden. Dit materiaal is ook vaatwasmachinebestendig en meestal roestbestendig. Gemberraspen van roestvrij staal zijn er vooral in rechthoekige vormen, maar wie op zoek is naar meer ongewone versies komt ook aan zijn trekken.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Houd met je ene hand de vork vast. Het makkelijkst is om hem op je werkblad te liggen met de puntjes omhoog en hem daarop vast te houden. Beweeg met de gember in je andere hand over de vork heen, heen en weer en op en neer. Zo rasp je de gember supersnel!
Daarom kun je bij een toko speciale gemberraspen kopen. Die hebben alleen stekels of puntjes, maar geen gaten. Eerst schil je de wortel met een dunschiller, en dan wrijf je de vezels van de wortel kapot op de rasp. Het sap komt los en vang je op.
Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een fijn mes of een lepel. Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Alleen wassen
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.
De Jamie Oliver fijne rasp: een echte Jamie rasp die geschikt is voor alles wat je fijn wilt raspen. Denk aan nootmuskaat, knoflook en Parmezaanse kaas. Deze rasp kost normaal € 20,95 en is nu in de aanbieding voor € 16,75.
Als je voedingsmiddelen meestal tot vlokken snijdt, dan kun je het beste een grove keukenrasp halen. Als je echter over het algemeen alleen maar fijn gemalen voedingsmiddelen wilt hebben, dan kun je beter een rasp kopen die wat fijner is.
Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Het drinken van een glas warm water met citroen in de ochtend activeert de thermogenese of warmteproductie in het lichaam, waardoor we sneller vet zullen verbranden. Gember versnelt de stofwisseling en is daardoor een prima vetverbrander.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen: Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer. Je kunt de gemberwortel ook alvast raspen vóórdat je het invriest.