De wadi (Water Afvoer en Drainage Infrastructuur) is aangelegd om regenwater op te vangen, vast te houden en geleidelijk in de grond te laten infiltreren. Het is een duurzame oplossing voor regenwaterbeheer in zowel landelijke als stedelijke gebieden.
Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond.Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
Wadi's moeten goed onderhouden worden. Om dichtslibben en verontreiniging te voorkomen, is het aan te raden twee keer per jaar bladafval en zwerfvuil te verwijderen, de slokoppen leeg te zuigen en één keer per jaar de drainage schoon te spuiten.
De maximale grondwaterstand voor de aanleg van een wadisysteem is een gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) van -30 cm, maar bij voorkeur is er een grondwaterstand van 80cm onder het maaiveld (zie doorsnede).
Een wadi is een opgedroogde rivierbedding tussen bergen. Door de meeste stroomt pas water na zware en aanhoudende regenval. Een enkeling heeft het hele jaar door stromend water. Daarin liggen dan ook diepe poelen waar het water relatief koel is en veilig om te zwemmen.
Het water van zo'n bui zakt heel snel weg in de grond en niemand merkt er dan nog iets van. Ongeveer 1% van de tijd valt er een stevige bui. Dan valt er ongeveer 3 tot 10 liter per vierkante meter. Veel van dat regenwater zakt niet in de grond, maar loopt direct het riool of de berm in.
Bomen geschikt voor wadi's zijn Taxodium distichum (Moerascipres) en Alnus glutinosa (Zwarte Els). Ook Liriodendron tulipifera (Tulpenboom) en Lyquidambar styraciflua zijn soorten die tijdelijk natte voeten kunnen verdragen. Verder kunnen Quercus palustris, Carpinus betulus of Alnus incana geschikt zijn.
De scheiding van het rioolwater en regenwater in je woning is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gebouwd of een grondige renovatie hebt uitgevoerd, moet je het gescheiden afvoernetwerk verplicht laten keuren.
Als de wadi vol is, stroomt het overtollige water via zogenaamde slokops in een drain en gaat het naar het oppervlaktewater, zoals sloten of vijvers. Maar het meeste water in de wadi infiltreert in de ondergrond. Dat water wordt in de bovenste laag van de bodem gefilterd.
Beslis zelf hoe groot de wadi wordt. Een wadi van 1 op 1 meter met een diepte van 20 cm kan al 200 liter water bufferen.
Hoe is een wadi opgebouwd? Een wadi maak je op een stuk lagergelegen grond waar water naartoe afloopt. Dat hoeft niet enkel het regenwater te zijn dat in je tuin valt, maar je kan bijvoorbeeld ook het regenwater op je dak opvangen en laten leiden naar de wadi. Als eerste laag van de wadi heb je een filterlaag.
Het water dat in de koffer komt, kan zo vlot afstromen richting een infiltratie/drainbuis. Om overstroming te voorkomen kan de WADI voorzien worden van een overstort. Zo kan het water bij hoge waterstanden toch sneller worden afgevoerd naar een drainbuis, een nabijgelegen beek, of de regenwaterafvoer.
Een wadi is een lager gelegen stukje in de tuin waar je de regenpijp in afkoppelt. Je laat het water dus niet in de riool stromen, maar de tuin in via een gootje. In de natte periodes is een wadi een beetje als een moerasje of poel.
Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2.
Een wadi is een verlaagd gedeelte van je tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak gevuld wordt via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op waarna het langzaam in de bodem wegzakt (infiltratie). Bij mooi weer staat de wadi droog. Wadi's komen in vele soorten en maten.
"Een wadi is een Arabisch woord. Vroeger gebruikten ze die in de woestijn, nu nog wel denk ik. In de woestijn kan het namelijk ontzettend hard regenen, waarbij mensen soms zelfs verdronken.Daar komt het principe van de wadi vandaan.
HOE ZIET EEN WADI ERUIT? Bij droog weer ziet een wadi eruit als een laagte (meestal begroeid met gras). Bij regen vult deze laagte zich met water dat vervolgens langzaam in de bodem zakt. Normaal wordt regenwater vanaf de daken en straten verzameld in rioolbuizen en vervolgens afgevoerd.
Klimop. Hij wordt vaak buiten tegen een schutting gespot, maar ook binnenshuis doet deze plant het goed: de klimop. Super makkelijk als het op verzorging aan komt, want een klimop heeft niet al te veel licht en water nodig. Ook als het om vocht opnemen gaat is de klimop een topper.
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt.
Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
Kostprijs: grondwater is niet gratis
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater.