Kentjoer, ook wel kencur of kentjur genoemd, is de wortel van de plant Kaempferia Galanga. Het is net als laos een lid van de gemberfamilie en de bruine wortelstokken lijken dan ook veel op verse gember. Kentjur is alleen een stuk kleiner, aan de buitenkant donkerder en aan de binnenkant juist lichter van kleur.
Kentjoer (ook geschreven als kencur. kentjour of kentjur) is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer.
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
kentjoer word ook gebruikt als medicijn tegen allerlei ziektes zo heeft onderzoek uitgewezen dat het onder meer helpt tegen trombose en hersenaandoeningen. het kruid maakt een stof aan die je hersenen beschermt tegen beschadiging. Verder helpt kentjoer bij winderigheid en is het slijmoplossend.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
Laos heeft een fruitige, licht gemberachtige smaak. Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta's. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is Laos erg lekker. Probeer laos ook eens bij haringgerechten en Oosterse gerechten.
Je kunt laos het beste in plastic in de koelkast bewaren. In de diepvries kan ook; dan is de wortel maandenlang houdbaar.
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant.
Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
In de diepvries kun je kentjoer maandenlang bewaren. Vers, in de koelkast, kun je 'm het beste in plastic verpakken, dan blijft hij zeker een week goed. Verse kentjoer wordt eigenlijk alleen in de keukens van Indonesië en Maleisië gebruikt.
Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen. Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt momenteel geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel).
Gember wordt in heel Azië gebruikt in verschillende gerechten. Djahé is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
Bij Groentebroer.nl kan je dagelijks laoswortel bestellen. Laos is de wortel van de Galanga plant ook bekend onder de naam Kga. De laoswortel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is familie van de gemberwortel, maar heeft een heel eigen aroma. Laos heeft een fruitige, gemberachtige smaak.
Fijnhakken: Snijd eerst de dunne plakken, daarna in heel dunne reepjes en hak die fijn. Zo is de laos wel eetbaar; gebruik het in marinades, sauzen of roerbakgerechten.
Is laos komijn? Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.