Verspreiding. De verschillende soorten haaien komen vrijwel wereldwijd voor in alle zeeën en oceanen met uitzondering van de zeer koude wateren rond de noord- en de zuidpool.
Toch telt Florida volgens de International Shark Attack File de meeste haaienaanvallen ter wereld. Van de 98 aanvallen in 2015 vonden er maar liefst 30 in de Sunshine State plaats.
Haaien leven in bijna alle zeeën, zelfs in de Noordzee! Veel mensen zijn bang van haaien, maar de meeste haaien zijn niet gevaarlijk! Van de 400 soorten haaien, zijn er maar vier soorten die gevaarlijk zijn voor de mens.
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
Haaien komen in bijna alle zeeën voor en je kunt dus ook bijna overal met haaien duiken. van de rif –en verpleegsterhaaien in het Caribisch gebied tot de voshaaien in Malapascua. Er is bijna geen bestemming waar niet de mogelijkheid bestaat dat je een haai tegenkomt tijdens het duiken.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
Gevaarlijke zeedieren en koraal komen dicht bij het strand amper of niet voor. Wat dat betreft is Dubai veiliger dan het Caribisch gebied of Azië. De gevreesde witte haai komt in de Perzische Golf bijvoorbeeld niet voor. De haaiensoorten die hier wel leven, komen amper in de buurt van de kust.
Het is in Nederland dus beslist mogelijk om met haaien te zwemmen, soms zonder dat je het zelf weet. Trouwens al die haaien zijn ongevaarlijk voor de mens. De reuzenhaai, de grootste haai die in de natuur voorkomt, is een onschuldige plankton-eter.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
In Europa komt de haai voor in de Middellandse Zee voornamelijk rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden, en verder oostelijk tot in de Adriatische Zee (zij het sporadisch), daarnaast in de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne).
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
Compleet kleurenblind
Het blauwe camouflagepak is daarom gemaakt in de kleuren van de zee, zodat de surfer tussen de golven niet of nauwelijks te zien zal zijn. Het gestreepte pak is bedoeld om de haai af te schrikken. Alle dieren kunnen namelijk onderscheid maken tussen zwart en wit.
De enige vijand van de haai is een andere haai. Verder is de grootste vijand de mens, die de taaie huid van de haai gebruikt om leer van de maken, de tanden voor sieraden, de kaken als souvenirs en de vinnen voor haaienvinnensoep. Ook de rest van zijn vlees wordt gegeten.
Zintuigen Haaien kunnen redelijk goed zien en proeven, maar ze kunnen nóg beter ruiken. Eén druppel bloed ruiken ze al op meer dan 1 kilometer afstand. Haaien voelen ook trillingen. Op zijn zijkanten zitten gaatjes die zeer kleine trillingen in het water kunnen voelen.