De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld.
Omschrijving. Bevat 1,8% alc.
Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken.
De enige echte winnaar van de tiramisu-test is geworden: Milbona tiramisu van de Lidl! Deze tiramisu steekt er met kop en schouders boven uit. Er wordt door het testpanel vooral gezegd dat de romigheid van dit toetje zo opvalt. Daarnaast is bij veel andere merken de alcoholsmaak te overheersend.
Met verse eieren kan tiramisu haast niet mislukken. Ik ben er wel een voorstander van om meer eidooiers dan eiwitten te gebruiken, domweg omdat het de smaak en de smeuïgheid van de vla ten goede komt.
Hoe lang kun je tiramisu bewaren? In tiramisu zit mascarpone en soms worden ook verse eieren gebruikt bij de bereiding. Je kunt het daarom beter niet een week in de koelkast laten staan. Maar je kunt tiramisu toch zeker wel één of twee drie dagen in de koelkast bewaren.
Tiramisu en chocolademousse zijn niet de gezondste toetjes – dat is overduidelijk. Maar zijn er grote verschillen in de voedingswaarden? Wij vergeleken twee flinke porties (100 gram). Vitaminen en mineralen: in chocolademousse zit meer calcium (97 mg) dan in tiramisu (60 mg).
Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.
Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans 'een klein beetje bitter' betekent.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert.
Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig).
Koelkast. Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt, kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20 procent afnemen. Voor koude gerechten zoals tiramisu geldt vanzelfsprekend dat ze niet geschikt zijn voor kinderen als er likeur (en rauw ei) aan is toegevoegd.
Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.
Als je die koud eet of drinkt, zonder ze eerst te verhitten, is er een kans dat je besmet wordt door de bacterie. Hoewel de kans op een infectie klein is, kan het wel grote gevolgen hebben, zoals een miskraam.
Het eten van rauwe eieren en gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat komt door de salmonella bacterie die eieren kunnen bevatten, waar de zwangere erg ziek van kan worden.
Tiramisu kun je een maand in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft het, mits nog niet ingevroren, 3 tot 4 dagen goed. Ontdooide tiramisu kun je het beste meteen opeten.
Tiramisu bewaren
Goed om te weten: je kunt de tiramisu prima een dag van tevoren maken! Dat is sowieso aan te raden, want dan trekken de smaken goed in! En wordt de tiramisu alleen maar lekkerder.
Mascarpone invriezen is wel mogelijk, net als overigens andere soorten kaas en roomkaas, maar na het ontdooien kan de substantie wat ruller zijn en er wat vocht op drijven. In dat geval moet je met een vork of garde de mascarpone goed doorroeren.
Hoeveelheid eiwit in tiramisu:
3,8 gram. in 1 portie (85 gram)
Savoiardi, de Italiaanse naam voor lange vingers, zijn lekkere eenvoudige koekjes op basis van bloem, suiker en eieren. Deze van Bonomi zijn de ideale basis voor een klassieke tiramisù.
Van oorsprong wordt de tiramisu nog in de koelkast gezet om het 60 minuten te laten opstijven. Het is trouwens algemeen bekend dat de tiramisu de dag erna minstens net zo lekker, zo niet lekkerder smaakt. Je kunt het dan ook gerust een dag van te voren maken.