Wat zijn de vier sectoren die het meest te maken krijgen met personeelstekort? In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen.
De bouw en infra had in 2022 het grootste personeelstekort van alle sectoren in Nederland. Dat blijkt uit een jaarverslag van de arbeidsmarkt dat vorige week door het CBS is gepubliceerd.
Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (87 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (65 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
In bedrijfseconomische en administratieve beroepen was de meeste extra vraag naar nieuwe mensen. In 2022 ontstonden er 291 duizend vacatures voor deze beroepen, 51 duizend meer dan in 2021. Vooral in de handel was veel vraag naar nieuwe mensen.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars. Maar ook de markt voor bedrijfseconomische beroepen als accountant, boekhouders, bedrijfskundigen en organisatie-adviseurs wordt volgens de UWV-indicator getypeerd als 'zeer krap'.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
De schaarste speelt een grote rol in beroepen, met name bij de volgende sectoren: de zorg, het onderwijs en de bouw. Met name in de bouw heerst er een hoog personeelstekort. In deze sector is de schaarste in beroepen als loodgieters, timmermannen en electriciens het grootst.
Er zullen met name tekorten zijn in de zorg, het onderwijs, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Dit vraagt blijvende inzet van het kabinet, werkgevers en werknemers. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Zoals beroepen die te maken hebben met digitalisering en automatisering. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken.
Het werk bij de brandweer is het zwaarste beroep ter wereld, stelt brandwacht Wim Bermond. Als een brandweerman 55 jaar is, heeft hij net zoveel gewerkt als een ambtenaar van 65 met een kantoorbaan.... Wim Bermond (48), brandwacht bij de Amsterdamse brandweer,is geen voorstander van wilde stakingen.
Met stip op nummer 1 staan de bejaarden- en kinderverzorgers. Maar liefst 11 procent van hen krijgt tijdens hun loopbaan te kampen met een depressie. Zij zijn de hele dag in de weer om voor anderen te zorgen: eten geven, wassen en verzorgen behoren tot de dagdagelijkse taken.
In het rapport 'Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen' laat UWV zien in welke beroepen werkgevers te maken hebben met wervingsproblemen. Sectoren met veel moeilijk vervulbare vacatures zijn de bouw, industrie, ICT, transport en logistiek, zorg, onderwijs en horeca.