Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Het eiland is vernoemd naar Feije (of Fije) van der Does, broer van Dirck van der Does – een baljuw (dat was een middeleeuwse bestuurder) in Holland. Zo kreeg het dus de logische naam Feije's oord. Oftewel: het oord (of eilandje) van Feije. Net als een paar eeuwen later het oord van Baron van Brienen, weet je nog?
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Rotterdam-Zuid omvat het gedeelte van Rotterdam, dat ten zuiden van de Nieuwe Maas ligt. Rotterdam-Zuid telt, met de bestuurscommissiegebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde circa 240.000 inwoners. Van oudsher wordt gesproken over "op Zuid" (in plaats van "in Zuid").
Er staan bovendien ook nog zes andere Rotterdamse buurten op de lijst met twintig armste buurten in Nederland. Crooswijk staat met twijfelachtig eer op nummer 1. Naast Crooswijk staan ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen op de lijst.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.
Rotjeknor wordt gebruikt als een negatieve bijnaam voor de stad Rotterdam en soms ook voor domme personen. Het begrip duikt vaak op Twitter en andere sociale media op als voetbalclub Feyenoord tegen Ajax of PSV speelt.
Het bombardement
De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam.
Roffa is straattaal voor Rotterdam. En elke Rotterdamse wijk heet ook weer anders in deze jongerentaal, je komt bijvoorbeeld niet uit Oosterflank maar uit Flanka of Flankoe.
1- Borussia Dortmund
Natuurlijk moest Borussia Dortmund op de eerste plaats staan. De Duitse club heeft ongelooflijke fans en iedereen weet dat. Ze zijn loyaal, hartstochtelijk en toegewijd. Tijdens thuiswedstrijden zorgen ze voor een geweldige sfeer.
Op 18 maart 1900 werd AFC Ajax opgericht door Floris Stempel, Han Dade en Carel Reeser. De club ging eerder als Union door het leven, maar sinds 1900 werd de club erkend door de KNVB.
Ajax zit al een tijdje zonder hoofdprijs, maar blijft de meest geliefde club van Nederland. Uit een onderzoek van Voetbal International blijkt dat de Amsterdamse club nog altijd veruit de meeste supporters heeft van de clubs uit de Eredivisie. Volgens het praatprogramma heeft Ajax meer dan PSV, Feyenoord en AZ samen.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Ouleh wordt als antwoord gegeven aan iemand die een wens, een plan of een verwachting heeft uitgedrukt, en dan aanduidende dat hij zich met ijdele hoop vleit, in de zin van och kom / 't mocht wat! Maar het betekent ook gewoon 'zij' in het Arabisch.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden.
De chaos in de, op dat moment, grootste havenstad van de wereld is compleet, in plaats van de haven te verwoesten kozen de Duitsers ervoor dichtbevolkte delen van de havenstad plat te gooien.
Het bombardement was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral bij de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd.
Het woord Rotterdammer staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Werkmentaliteit. De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
Breek me de bek niet open - Betekenis: Laat me hier niet over beginnen, want dan houd ik niet meer op.