Bewaar jouw olijfolie bij een temperatuur rond de 15 graden en dus niet naast het fornuis of in de koelkast.
Bewaren in de koelkast? Het is tenslotte een slecht idee om je olijfolie te bewaren in de koelkast. Als je je olie uit de koelkast haalt, kan de olie verdund worden door condensatie in de fles. Ook daarom is het een goede reden om de olie op een donkere plek in een kast op kamertemperatuur te bewaren.
Een eenmaal geopende fles kan je het beste binnen 8 tot 12 weken gebruiken om te voorkomen dat de olijfolie bederft. Hoe lang olijfolie houdbaar is ligt onder andere aan de stabiliteit van de olijfolie.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Maak je geen zorgen, het stollen van de olie kan geen kwaad en heeft geen invloed op de kwaliteit en voedingswaarde van de olie.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter.
Olijfolie kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. Licht en warmte kunnen de olijfolie doen bederven. Een goede plek om olijfolie te bewaren is bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo staat het niet direct in het zonlicht.
In tegenstelling tot wijn, wordt olijfolie niet beter met de jaren. Olijfolie kan wel degelijk bederven, dus het is een product dat maar beperkt houdbaar is. Olijfolie wordt geperst uit een vrucht, dus eigenlijk is het gewoon vruchtensap. En vruchtensap bederft na verloop van tijd, dus olijfolie ook.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Hoewel er geen exacte richtlijnen zijn voor de hoeveelheid olijfolie die je dagelijks zou moeten consumeren, zijn er enkele richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Olijfolie helpt je haar minder pluizig en statisch te zijn. Vooral als je droog en poreus haar hebt, is olijfolie een geweldige toevoeging. De beste olijfolie voor je haar is EVOO. Dit is de internationale afkorting voor Extra Virgine Olijfolie.
Als je verschillende kruiden invriest, is het handig om ze te labelen. Giet extra vergine olijfolie in een ijsblokjesvorm. Dek af met plastic folie en leg het voorzichtig in de vriezer. Laat dit minimaal een nachtje staan.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren. De temperatuur in de koelkast is constant en laag.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.
Denk aan olijfolie als versgeperst fruitsap, dus ja hoor: het kan zeker slecht worden. Eens de olie in de fles zit, kan deze gemiddeld nog zo'n twintig maanden mee. Dus spaarzaam zijn met die dure fles is eigenlijk niet zo slim.
Strooi bij een verse vetvlek eerst keukenzout, waspoeder of talkpoeder erop, en laat dit het vet zoveel mogelijk opzuigen. Klop daarna het restant zout/waspoeder/talkpoeder eraf, en smeer de vlek in met onverdund afwasmiddel. Doe het kledingstuk vervolgens in de was zoals je het normaal zou wassen.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Frituren in extra vierge olijfolie is in ieder geval geen goed idee. Op hoge temperaturen kunnen schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Deze stoffen ontstaan als je eten laat aanbranden en kunnen kankerverwekkend zijn. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer van deze stoffen worden gevormd.
Glas heeft geen invloed op de smaak van het product, de zorgvuldig geproduceerde olijfolie wordt dus niet in smaak aangetast wanneer je deze in een glazen fles bewaart. Ook heeft glas een luxere uitstraling en daarom wordt het vaak gebruikt voor het opslaan van ambachtelijke en luxe producten.
De favoriete saus van Nederlanders
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Zacht van smaak en van nature goed te verhitten. PURE OLIVE OIL heeft een rookpunt van 225℃ en PRIME OLIVE OIL van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteit verlies.